flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Узагальнення судової практики щодо винесення вироків на підставі угод про визнання винуватості та про примирення, особливості застосування положень глави 35 КПК України за 9 місяців 2015 року

06 листопада 2015, 15:03

 У З А Г А Л Ь Н Е Н Н Я

судової практики щодо винесення вироків на підставі угод про визнання винуватості та про примирення, особливості застосування положень глави 35 КПК України за 9 місяців 2015 року 

 

 При проведенні узагальнення використані статистичні дані, вироки, що були винесенні в період з 01.01.2015 року по 30.09.2015 року.

У кримінальному провадженні можуть бути укладені такі види угод: угода про примирення між потерпілим та підозрюваним чи обвинуваченим; угода між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим про визнання винуватості. Це положення закріплює ст. 468 глава 35 КПК України.

Угода про примирення може бути укладена за ініціативою потерпілого, підозрюваного або обвинуваченого. Між потерпілим та підозрюваним чи обвинуваченим угода про примирення може бути укладена у провадженні щодо кримінальних проступків, злочинів невеликої чи середньої тяжкості та у кримінальному провадженні у формі приватного обвинувачення. Укладення угоди про примирення може ініціюватися в будь-який момент після повідомлення особі про підозру до виходу суду до нарадчої кімнати для ухвалення вироку.

Відповідно до ч. 1 ст. 473 КПК України наслідком укладення та затвердження угоди про примирення є:  для підозрюваного чи обвинуваченого - обмеження права оскарження вироку згідно з положеннями статей 394 і 424 КПК України та відмова від здійснення прав, передбаченихпунктом 1 частини четвертої статті 474 КПК України;для потерпілого - обмеження права оскарження вироку згідно з положеннями статей 394і 424 КПК України та позбавлення права вимагати в подальшому притягнення особи до кримінальної відповідальності за відповідне кримінальне правопорушення і змінювати розмір вимог про відшкодування шкоди.

Якщо угоди досягнуто під час досудового розслідування, обвинувальний акт з підписаною сторонами угодою невідкладно надсилається до суду. Розгляд щодо угоди проводиться судом під час підготовчого судового засідання за обов’язкової участі сторін угоди з повідомленням інших учасників судового провадження. Відсутність інших учасників судового провадження не є перешкодою для розгляду.Якщо угоди досягнуто під час судового провадження, суд невідкладно зупиняє проведення процесуальних дій і переходить до розгляду угоди (ст. 474 КПК України).

Перед прийняттям рішення про затвердження угоди про примирення суд під час судового засідання повинен з’ясувати у потерпілого, чи цілком він розуміє наслідки затвердження угоди, передбачені КПК України. А також суд зобов’язаний переконатися у судовому засіданні, що укладення угоди сторонами є добровільним, тобто не є наслідком застосування насильства, примусу, погроз або наслідком обіцянок чи дії будь-яких інших обставин, ніж ті, що передбачені в угоді.

Якщо суд переконається, що угода може бути затверджена, він ухвалює вирок, яким затверджує угоду і призначає узгоджену сторонами міру покарання (ст. 475 КПК України).

Жмеринським міськрайонним судом Вінницької області за 9 місяців 2015 року винесено 5 вироків на підставі угод про примирення, з яких у категорії справ – злочини проти життя та здоров’я особи – 1 вирок та у категорії справ – злочини проти власності – 4 вироки. Зазначені 4 вироки  винесено на підставі угоди про примирення, яку досягнуто у досудовому розслідуванні.

Так, наприклад, кримінальне провадження відносно В., за обвинуваченням у вчиненні злочину, передбаченого ч.1 ст. 185 КК України.24.06.2015 між підозрюваним В. та потерпілою К. укладена угода про примирення у відповідності до вимог ст.ст. 468, 469, 471 КПК України, яка досягнута під час досудового розслідування, та згідно якої сторони дійшли згоди щодо правової кваліфікації дій підозрюваного за  ч.1 ст.185 КК України. Вироком суду від 02.07.2015 року затверджено угоду про примирення, укладену 24.06.2015 між потерпілою К. та підозрюваним В.; В. визнано винуватим і призначено покарання за  ч.1 ст. 185 КК України у вигляді штрафу в розмірі 60 (шести десяти) неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що еквівалентно 1020 (одній тисячі двісті) гривень. (суддя Порощук П. П.)

На підставі угоди про примирення, яку досягнуто у судовому провадженні, винесено 1 вирок.

Так, кримінальне провадження відносно Д., за обвинуваченням у вчиненні злочину, передбаченого ч.1 ст. 122 КК України. 07.05.2015 між обвинуваченим Д.  та потерпілою В укладена угода про примирення у відповідності до вимог ст.ст. 468, 469, 471 КПК України, яка досягнута під час судового розгляду справи, та згідно якої сторони дійшли згоди щодо правової кваліфікації дій підозрюваного за  ч.1 ст.122 КК України. Вироком суду від 07.05.2015 року затверджено угоду про примирення, укладену 07.05.2015 між потерпілою В. та обвинуваченим Д.;  Д. визнано винуватим і призначено покарання за  ч.1 ст.122 КК України з врахуванням ст.69 КК України у вигляді штрафу в розмірі 850 (вісімсот п"ятдесят) гривень. (суддя Порощук П. П.)

Якщо порівнювати судову практику щодо винесення вироків на підставі угод про примирення за 9 місяців 2015 року з судовою практикою за 9 місяців 2014 року, то можна дійти висновку, що за період з 01.01.2015 року по 30.09.2015 року винесено вироків на підставі угод про примирення на 54,5 % менше ніж за період з 01.01.2014 року по 30.09.2014 року. Оскільки Жмеринським міськрайонним судом Вінницької області за 9 місяців 2014 року (з 01.01.2014 по 30.09.2014) винесено 11 вироків на підставі угод про примирення.

Угода про визнання винуватості може бути укладена за ініціативою прокурора або підозрюваного чи обвинуваченого (ч. 2 ст. 469 КПК України) та може бути укладена у провадженні щодо: кримінальних проступків, злочинів невеликої чи середньої тяжкості, тяжких злочинів; особливо тяжких злочинів, віднесених до підслідності Національного антикорупційного бюро України за умови викриття підозрюваним чи обвинуваченим іншої особи у вчиненні злочину, віднесеного до підслідності Національного антикорупційного бюро України, якщо інформація щодо вчинення такою особою злочину буде підтверджена доказами.

Відповідно до ч. 4 ст. 469 КПК України угода про визнання винуватості між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим може бути укладена щодо кримінальних проступків, злочинів, внаслідок яких шкода завдана лише державним чи суспільним інтересам. Укладення угоди про визнання винуватості, так як і угоди про примирення, може ініціюватися в будь-який момент після повідомлення особі про підозру до виходу суду до нарадчої кімнати для ухвалення вироку.

Згідно ч. 2 ст. 473 КПК України наслідком укладення та затвердження угоди про визнання винуватості для прокурора, підозрюваного чи обвинуваченого є обмеження їх права оскарження вироку згідно з положеннями статей 394 та 424 КПК України, а для підозрюваного чи обвинуваченого - також його відмова від здійснення прав, передбачених абзацами першим та четвертим пункту 1 частини четвертої статті 474 КПК України.

Перед ухваленням рішення про затвердження угоди про визнання винуватості суд під час судового засідання повинен з’ясувати в обвинуваченого, чи цілком він розуміє: що він має право на судовий розгляд, під час якого прокурор зобов’язаний довести кожну обставину щодо кримінального правопорушення, у вчиненні якого його обвинувачують, а він має такі права:мовчати, і факт мовчання не матиме для суду жодного доказового значення; мати захисника, у тому числі на отримання правової допомоги безоплатно у порядку та випадках, передбачених законом, або захищатися самостійно;допитати під час судового розгляду свідків обвинувачення, подати клопотання про виклик свідків і подати докази, що свідчать на його користь; наслідки укладення та затвердження угод, передбачені статтею 473 цього Кодексу; характер кожного обвинувачення, щодо якого він визнає себе винуватим;

вид покарання, а також інші заходи, які будуть застосовані до нього у разі затвердження угоди судом (ч. 4 ст. 474 КПК України).

Жмеринським міськрайонним судом Вінницької області на підставі угоди про визнання винуватості у період з 01.01.2015 року по 30.09.2015 року винесено 10 вироків, з яких: у категорії справ – злочини у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів та прекурсорів або інші злочини проти здоров’я населення – 8 вироків, у категорії справ – злочини у сфері службової діяльності та професійній діяльності, пов’язаної з наданням публічних послуг – 1 вирок, у категорії справ – злочини проти правосуддя – 1 вирок. Усі вищезазначені 10 вироків винесено на підставі угод про визнання винуватості, які досягнуто у досудовому розслідуванні.

Так, наприклад, кримінальне провадження по обвинуваченню  Б. вчиненні кримінального правопорушення, відповідальність за яке передбачена ч.2 ст. 310 КК України. 22 липня 2015 року між прокурором Жмеринської міжрайонної прокуратури Вінницької області Н. та підозрюваною  Б.  укладено угоду про визнання винуватості. Вироком суду від 19.08.2015 року затверджено угоду про визнання винуватості, укладену  22 липня 2015 року між прокурором Жмеринської міжрайонної прокуратури Вінницької області Н.  та обвинуваченою Б; Б.   визнано винуватою у вчинені кримінального правопорушення (злочину) передбаченого ч.2 ст. 310 КК України та призначено їй  узгоджене сторонами покарання  у  виді   позбавлення  волі строком на три роки; за ст.75 КК України звільнено  Б. відбування призначеного покарання з випробуванням з іспитовим строком на два роки, якщо вона протягом цього строку не вчинить нового злочину і виконає покладені на неї обов’язки; за ст.76 КК України покладено на засуджену Б.  такі обов’язки: не виїжджати за межі України на постійне проживання без дозволу кримінально-виконавчої інспекції, повідомляти кримінально-виконавчу інспекцію про зміну місця проживання. (суддя Сенько Л. Ю.)

Також, як приклад, кримінальне провадження про обвинувачення М., у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст.317, ч.2 ст.309 КК України. Разом із обвинувальним актом у кримінальному провадженні відносно М. надійшла укладена між останнім та прокурором угода про визнання винуватості від 30.01.2015 року. Вироком суду від 24.02.2015 року затверджено угоду про визнання винуватості, укладену 30.01.2015 року між прокурором  Жмеринської міжрайонної прокуратури М. та обвинуваченим М.; М визнано винуватим у пред'явленому обвинуваченні та призначено йому узгоджене сторонами покарання за ч.2 ст.309 КК України у виді трьох років позбавлення волі, за ч.1 ст.317 КК України - у виді трьох років позбавлення волі; згідно ч.1 ст.70 КК України за сукупністю злочинів шляхом часткового складання призначених покарань призначено М. остаточне покарання у виді п'яти років позбавлення волі; відповідно до вимог ст.75, 76 КК України звільнено засудженого М. від відбування призначеного покарання, якщо він протягом трьох років не вчинить нового злочину і виконає покладені на нього обов’язки. (суддя Вернік В. М.)

Наприклад, кримінальне провадження відносно К. у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ст.395 КК України. 29 січня 2015 року прокурором Жмеринської міжрайонної прокуратури Н. з однієї сторони, і підозрюваним К., з іншої сторони, на підставі ст.ст. 468,469,472 КПК України добровільно, за ініціативою прокурора  укладено угоду про визнання винуватості. Вироком суду від 24.03.2015 року затверджено угоду про визнання винуватості між прокурором Жмеринської міжрайонної прокуратури Н. та підозрюваним К., укладену 29.01.2015 року. К., визнано винуватим у пред'явленому обвинуваченні за ст.395 КК України та призначено узгоджене угодою про визнання винуватості від 29 січня 2015 року покарання за ст.395 КК України у вигляді трьох місяців арешту. (суддя Камінський В. П.)

Внаслідок порівняння судової практики  щодо винесення вироків на підставі угод про визнання винуватості за період з 01.01.2015 року по 30.09.2015 року з судовою практикою щодо винесення вироків на підставі угод про визнання винуватості за період з 01.01.2014 року по 30.09.2014 року, можна зробити висновок, що за 9 місяців 2015 року даних вироків винесено на 66,7% менше, ніж за 9 місяців 2014 року.  Оскільки Жмеринським міськрайонним судом Вінницької області за 9 місяців 2014 року (з 01.01.2014 по 30.09.2014) винесено 30 вироків на підставі угод про визнання винуватості.

Загалом, за результатами проведеного узагальнення за 9 місяців 2015 року вбачається, що при винесенні вироків на підставі угод про примирення та про визнання винуватості Жмеринським міськрайонним судом Вінницької області дотримано вимог чинного законодавства, яким регулюється розгляд справ зазначеної категорії. Спірних питань при винесенні вироків за вказаний період у суддів не виникало.

 

 

СУДДЯ ЖМЕРИНСЬКОГО

МІСЬКРАЙОННОГО СУДУ                                               В.П. КАМІНСЬКИЙ