flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У З А Г А Л Ь Н Е Н Н Я судової практики розгляду у спорах, що виникають із договорів: найму (оренди) (крім договорів оренди землі на підставі Закону України «Про оренду землі»), підряду, надання послуг, комісії, доручення (гл.гл. 58, 59, 61, 63, 68, 69

14 квітня 2014, 13:49

  

 

 

У З А Г А Л Ь Н Е Н Н Я

судової практики розгляду у спорах, що виникають із договорів: найму (оренди) (крім договорів оренди землі на підставі Закону України «Про оренду землі»), підряду, надання послуг, комісії, доручення  (гл.гл. 58, 59, 61, 63, 68, 69  ЦК України) за 2013 р.

 

Відповідно до норм ЦК України Договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків.

Договір є однією з найпоширеніших підстав виникнення зобов´язання і являє собою різновид правочину. Поняття «правочин» ширше від поняття «договір». Правочини можуть бути односторонніми, двосторонніми й багатосторонніми. Будь-який договір завжди є правочином, але не кожний правочин виступає як договір, оскільки в договорі, як в юридичному факті, вияв­ляється воля не однієї сторони, а двох чи декількох сторін. Від­повідно, на договори поширюються правила щодо умов дійсності правочинів, підстав визнання їх недійсними й інші положення про правочини. В сучасних умовах особливо зросла роль договору як основ­ної форми, в якій реалізуються товарно-грошові відносини в сус­пільстві, з´явилися принципово нові види договірних відносин та отримали подальшого розвитку ті, які перебували в зародку (лізинг, консигнація, факторинг, довірче управління майном, концесія). Однією із фундаментальних засад, на яких відбувається регу­лювання договірних відносин, є свобода договору, про що свід­чить ст. З ЦК України. Окрім можливості вибору контрагента та визна­чення змісту договору свобода договору включає також: а) вільний вияв волі особи на вступ у договірні відносини; б) свобода вибору сторонами форми договору; в)  право сторін укладати як договори, передбачені законом, так і договори, законом не передбачені, але йому не суперечать; г)  право сторін за своєю угодою змінювати, розривати або продовжувати дію укладеного ними договору; д) визначати способи забезпечення договірних зобов´язань; є) право встановлювати форми (міри) відповідальності за по­рушення договірних зобов´язань тощо. Визначальним моментом договору є згода сторін. Свобода договору передбачає вільний вибір контрагента. Кожна особа вільна у своєму виборі укладати чи не укладати договір. Водночас, принцип свободи договору не можна розгля­дати як абсолютний і необмежений. Необмежена свобода дого­вору може становити небезпеку не лише для розвитку підпри­ємництва, нормальної конкуренції, а і для суспільства в цілому. Тому, невипадково в кожній державі передбачений цивілізова­ний комплекс законодавчих заходів, які дозволяють виходячи із необхідності захисту публічних інтересів, обмежувати свободу договору. Сторони вільні у виборі виду договору. Вони можуть уклас­ти договір, який безпосередньо передбачений ЦК України чи ін­шим нормативним актом, так і договір, який поєднує в собі озна­ки кількох видів договорів, так званий змішаний договір, тобто, договір який містить в собі елементи різних моделей, передбаче­них законом чи іншими правовими актами тощо. До відносин сторін за змішаним договором застосовуються у відповідній частині правила щодо договорів, елементи яких містяться в зміша­ному договорі, якщо інше не випливає із укладеного сторонами договору. У сторін є можливість виявити своє бачення змісту догово­ру. Вони можуть відмовитися від традиційних положень і пере­розподілити обов´язки в договорі за своїм розсудом.

Відповідно до Цивільного кодексу України за договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов'язується передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк. Існують такі види договорів найму (оренди), як: прокат, найм (оренда) земельної ділянки, найм будівлі або іншої капітальної споруди, найм (оренда) транспортного засобу, лізинг, найм (оренда) житла (гл.гл. 58, 59 ЦК України).

За договором підряду одна сторона (підрядник) зобов'язується на свій ризик виконати певну роботу за завданням другої сторони (замовника), а замовник зобов'язується прийняти та оплатити виконану роботу. Різновидами підряду є побутовий підряд, будівельний підряд, підряд на проектні та пошукові роботи (гл. 61 ЦК України).       

За договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов'язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов'язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором (гл.гл. 63-66  ЦК України).

За договором доручення одна сторона (повірений) зобов'язується вчинити від імені та за рахунок другої сторони (довірителя) певні юридичні дії. Правочин, вчинений повіреним, створює, змінює, припиняє цивільні права та обов'язки довірителя (гл. 68 ЦК України).

За договором комісії одна сторона (комісіонер) зобов'язується за дорученням другої сторони (комітента) за плату вчинити один або кілька правочинів від свого імені, але за рахунок комітента (гл. 69 ЦК України).

У ході узагальнення було проведеного аналіз практики розгляду суддями Жмеринського міськрайонного суду Вінницької області цивільних справ зазначеної категорії.

 

                                                  Аналіз статистичних даних

 

У 2013 р. до Жмеринського міськрайонного суду Вінницької області було подано та розглянуто суддями 6 позовів у спорах, що виникли із договорів про надання послуг, а саме: про стягнення заборгованості по оплаті житлово-комунальних послуг (5 справ) та про стягнення заборгованості за виконані роботи по договору про надання транспортних послуг (1 справа). Позовів, що виникли у спорах за договорами: найму (оренди) (крім договорів оренди землі на підставі Закону України «Про оренду землі»), підряду, комісії, доручення до суду не надходило, та відповідно і не розглядалось.

 Серед розглянутих справ: 3 - з ухваленням рішення суду про задоволення вимог позивача, 2 - позови залишено без розгляду за заявами позивача, по одній справі судом відмовлено у відкритті провадження у зв’язку із тим, що дана заява не підлягає розгляду в судах в порядку цивільного судочинства.

По всіх справах судові рішення не оскаржувались та набули законної сили.

Під час розгляду зазначених справ спірних та проблемних питань не виникало. 

 

 

 

Суддя Жмеринського

міськрайонного суду                                                            Саландяк О.Я.