flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

УЗАГАЛЬНЕННЯ стану роботи секретаря суду Рафи О.М. в частині ведення діловодства у цивільних справах наказного провадження за п'ять місяців 2014 року

10 липня 2014, 11:40

 УЗАГАЛЬНЕННЯ

стану  роботи секретаря суду  Рафи О.М. в  частині ведення     діловодства у  цивільних  справах наказного  провадження за  п'ять місяців 2014  року

Мною,  на виконання плану роботи  Жмеринського міськрайонного  суду  Вінницької  області за П півріччя 2014 року, проведено узагальнення стану роботи секретаря суду  Рафи О.М. в частині  ведення діловодства у  цивільних  справах   наказного провадження за  п'ять  місяців 2014  року.

У цивільному судочинстві передбачається, що суди розглядають справи в порядку позовного, наказного та окремого провадження.

Наказне провадження – це спрощений вид провадження у справах по вимогах, які мають очевидно достовірний характер. Його ще можна назвати непротокольним, оскільки хід провадження не фіксується у протоколах чи інших процесуальних документах (журналі судового засідання чи ін.).

            Цей вид провадження не є свідченням відсутності спірних правовідносин між сторонами, однак в силу очевидності права вимоги заявника відсутній спір про наявність самого права. Справи наказного провадження визначені законом виходячи з вимог процесуальної економії. Тобто, у деяких справах вимоги, які пред’являються до суду, можуть бути розглянуті на відміну від загальної цивільної процесуальної форми.

Справи, які відносяться до наказного провадження, порядок їх розгляду, видачі та скасування судового наказу визначені ст.ст. 95-106 ЦПК.

Відповідно до своєї посадової інструкції Рафа О.М. виконує обов'язки секретаря суду   з цивільних  справ, зокрема, ведення діловодства у  цивільних  справах   наказного провадження:

-         реєстрація справ в КП «Д-3» з додержанням вимог п.3.1  Положення про автоматизованиу  систему документообігу  суду;

-         ведення  статистистичних карток;

-         звернення судових рішень до виконання та  їх  контроль;

-         формування статистичних  звітів.

Усі заяви про видачу судового наказу та заяви про скасування судового наказу, що надійшли до суду  підлягали розгляду відповідно до   цивільного   судочинства,  не пізніше наступного робочого дня передавалися для реєстрації  у відповідних обліково-статистичних картках. Далі на підставі внесеної до автоматизованої системи інформації секретарем суду Рафою О.М. ( у разі  її відсутності працівник канцелярії суду на якого покладено її обов’язки) здійснює автоматичний розподіл судових справ. Автоматичний розподіл судових справ здійснюється в суді протягом робочого дня після реєстрації відповідних документів, крім випадків, передбачених законодавством. Після автоматичного розподілу судових справ автоматизованою системою, секретар суду передає їх визначеному автоматизованою системою головуючому судді. Вся подальша інформація щодо процесуальних дій та судових рішень вноситься до автоматизованої системи помічником судді або секретарем судових засідань.

Передача справ суддям здійснюється по контрольних журналах під підпис, які ведуться у паперовому виді, а також  вносяться  подальші записи, а це дата розгляду справи, наслідки розгляду справи, дата та підпис працівника суду про отримання справи вносяться вручну.

 Секретар  суду Рафа О.М. чітко дотримується вимог Інструкції з діловодства в місцевих загальних судах, апеляційних судах областей, апеляційних  судах міст Києва та Севастополя, Апеляційному суді Автономної республіки Крим та Вищому спеціалізованому  суді України з розгляду цивільних і кримінальних  справ.

При здачі  справ після їх розгляду до канцелярії суду секретар  суду   перевіряє наявність заповнення усіх пунктів і граф обліково-статистичних карток в КП «Д-3», відповідно до руху справи. Не приймаються до канцелярії суду справи у яких не заповнено рух по справі в ОСК або ж не направлено судове рішення до ЄДРСР.

За даними судової статистики за п'ять місяців 2014 року   в провадженні Жмеринського міськрайонного суду  Вінницької  області  перебувало 73 заяви про видачу судового наказу (залишок на початок року складав  2 заяви), 35заяв розглянуто і видано 35судових наказів, відмовлено у прийняті 7 заяв ,з них: відмовлено у прийняті 7 заяв, в зв'язку з тим, що з поданих до заяви документів вбачається спір про право, та 8 заяв  повернуто заявникам, 23 заяви на кінець аналізуючого періоду не розглянуто.

В порівнянні  з минулим періодом  за п'ять місяців 2013 року  до Жмеринського міськрайонного суду  Вінницької  області  надійшло 27заяв про видачу судового наказу (залишок на початок року складав 1заява) 15 заяв розглянуто і видано 15 судових наказів, відмовлено у прийняті 1 заяви та 2заяви  повернуто заявникам.

Порівняльний аналіз статистичних даних щодо розгляду  Жмеринського міськрайонного суду  Вінницької  області  заяв про видачу судового наказу  за    п'ять місяців 2013 року та  за п'ять місяців 2014 року свідчить про те, що кількість звернень з заявами про видачу судового наказу збільшилась  на 46 справ.

 За аналізуємий період до суду надійшло 3 заяви про скасування судового наказу, з яких 1 судовий наказ скасовано Апеляційним судом Вінницької області, 1 заява залишена без розгляду, відмовлено в задоволенні 1 заяви.

Спрощений порядок наказного провадження обумовлюється такою особливістю, як обмеженим колом вимог, відносно яких таке провадження допустиме. Судовий наказ є особливою формою судового рішення, що видається судом за результатами розгляду вимог, передбачених статтею 96 ЦПК України.

Із заявою про видачу судового наказу може звернутися особа, якій належить право вимоги, а також органи та особи, яким законом надано право захищати права, свободи та інтереси інших осіб.

Судове рішення у вигляді судового наказу завершує процедуру наказного провадження, яке може бути порушене лише по документально підтвердженим і безспірним вимогам, передбаченим ст. 96 ЦПК України.

Пленум Вищого спеціалізованого суду постанові від 23.12.2011 р. №14 «Про практику розгляду судами заяв у порядку  наказного провадження»  надав судам роз’яснення з метою забезпечення правильного  й  однакового  застосування судами  норм  цивільного процесуального законодавства,  що регулює  наказне провадження.

Судді Жмеринського міськрайонного суду отримавши заяву про видачу судового  наказу з доданими до неї документами,перевіривши їх  відповідність вимогам ст..ст.96-99 ЦПК України застосовуючи норму ч.3 ст.122 ЦПК України направляють запит для термінового виконання до органу реєстрації, для отримання інформації про місце реєстрації боржника(відповідача).

У разі якщо за результатами розгляду отриманої судом інформації про зареєстроване у встановленому законом порядку місце проживання (перебування) фізичної особи - боржника буде встановлено, що заява про видачу судового наказу не підсудна цьому суду, суд повертає стягувачу заяву про видачу судового наказу.

У разі якщо отримана судом інформація не дає можливості встановити зареєстроване у встановленому законом порядку місце проживання (перебування) фізичної особи - боржника, суд відмовляє у прийнятті заяви про видачу судового наказу.

Про відкриття наказного провадження суддя постановляє ухвалу. Порядок розгляду заяв про видачу судового наказу, визначено ст. 102 ЦПК України, де прописано, що у разі прийняття судом ухвали про відкриття наказного провадження, суд у триденний строк з моменту її постановлення видає судовий наказ по суті заявлених вимог.

Видача судового наказу проводиться без судового засідання і виклику стягувача та боржника для заслуховування їх пояснень.

Обов'язковість надіслання боржникові копії судового наказу, визначено ст. 104 ЦПК України, де вказано, що після видачі судового наказу суд не пізніше наступного дня надсилає його копію боржникові рекомендованим листом із повідомленням.

Після видачі судового наказу суд не пізніше наступного дня надсилає його копію боржникові рекомендованим листом із повідомленням.

Одночасно з копією судового наказу боржникові надсилається копія заяви стягувача з копіями доданих до неї документів.

Копія судового наказу разом з додатками надсилаються фізичній особі - боржнику на адресу, зазначену в документах, передбачених частиною шостою статті 100 ЦПК України, а боржнику - юридичній особі чи фізичній особі - підприємцю, - за адресою місцезнаходження (місця проживання), зазначеній в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців.
           Днем отримання боржником копії судового наказу є дата, зазначена у поштовому повідомленні про вручення. У разі якщо боржник відмовляється від отримання копії судового наказу або відсутній за вказаною адресою, днем отримання боржником копії судового наказу є день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову боржника отримати копію судового наказу чи відмітки про відсутність боржника за вказаною адресою.

Отримане зворотнє  повідомлення  обов'язково   додається   до матеріалів   справи,   що  підтверджує  факт  отримання  боржником судового наказу.

При дослідженні  справ наказного провадження,  які були в провадженні суддів Жмеринського міськрайонного суду за 5 місяців  2014 року  випадків порушення норм розділу 2  ЦПК України не встановлено.

Секретарем канцелярії з цивільних справ Рафою О.М. приймаються справи наказного провадження до канцелярії  після того, як секретарем судових засідань надіслано копію судового наказу з пакетом документів, про що свідчить супровідний лист з датою та вихідним номером суду, а також за умови , що заповнена ОСК, де вказана дата надіслання боржникові копії судового наказу.

Завжди, як правило, у Жмеринському міськрайонному суді всі документи учасникам процесу надсилаються  рекомендованими поштовими відправленнями. Не є виключенням і копія судового наказу.

Умови, за яких судовий наказ набирає законної сили, після  чого   видається   стягувачеві   для  пред'явлення  до  виконання,  визначені статтею 106 ЦПК України. Зокрема,  судовий  наказ  набирає  законної сили у разі ненадходження від боржника заяви про скасування судового наказу протягом трьох  днів  після  закінчення строку на  її подання, визначеного частиною першою статті 105 ЦПК України, а саме десять днів із дня отримання  копії  судового наказу,   а   день  отримання  боржником  копії  судового  наказу визначається відповідно до  вимог  частини  четвертої  статті  104 цього Кодексу.

Момент набрання судовим наказом законної сили залежить виключно від дати його отримання боржником,  а саме після 13 днів з моменту отримання копії судового наказу боржником, а можливість кредитора отримати копію судового наказу і звернути його до виконання залежить виключно від дати набрання ним законної сили. 

Зустрічаються випадки коли після видачі судового наказу , та направлення його копії,  боржнику повертаються поштові повідомлення з відміткою "адресат за даною адресою не проживає" або "адресат тимчасово відсутній". В даній ситуації застосовується алогія права,  п. 3 ст. 76 ЦПК України, і після вручення вказаних документів будь-кому з повнолітніх членів сім’ї, які проживають разом із боржником, чи відповідній житлово-експлуатаційній організації, або виконавчому органові місцевого самоврядування. При цьому з дати вручення відраховують 10- денний термін для подачі боржником заяви про скасування судом судового наказу (ч 2 ст.104 ЦПК України). У разі ненадходження заяви від боржника протягом трьох днів після закінчення строку на її подання такі секретарем цивільної канцелярії робиться висновок про набрання судовим наказом законної сили. Після цього судовий наказ видають стягувачу (за заявою останнього) для звернення до виконання.

Відповідно до п.28.11 «Інструкції з діловодства у місцевих загальних судах …» від 17.12.2013р., якою у свої роботі керується і секретар суду Рафа О.М. другий примірник судового наказу до матеріалів справи не підшивається, зберігається у матеріалах справи до набрання судовим наказом законної сили і видачі його стягувачу під розписку, яка приєднується до матеріалів справи, але в нашому суді копія судового наказу видається стягувачу лише за його заявою, на якій він ставить підпис та дату про отримання копії судового наказу.

Деякі суди після повернення надісланого судового наказу для вручення боржнику з відміткою «боржник за вказаною адресою не проживає», повторно рекомендованим листом надсилають копію судового наказу для вручення боржнику, але Жмеринським міськрайонним судом, зокрема секретарем суду Рафою О.М. така практика не застосовується. Вступ судового наказу в законну силу в такому випадку відраховується від дати , проставленої на штампі рекомендованого поштового повідомлення, що повернулось на адресу суду. При перевірці справ наказного провадження за аналізуємий період  8 боржників не отримали копії судового наказу у встановленому порядку, конверти з судовими наказами та доданими матеріалами повернулись на адресу суду, але жоден із цих боржників не оскаржував судового наказу. Стягувачам, які звернулись до суду з заявою про видачу їм судового наказу, було видано судові накази , про що містяться відомості в матеріалах справи.

В кінцевому результаті, після набрання судовим наказом законної сили, та отримання його копії стягувачем, секретар Рафа О.М. в ОСК  заповнює п. 16.2 – отримання боржником копії судового наказу, та п.18 – дата набрання судовим наказом законної сили.

Наприклад: справа №, провадження № 2за заявою КП «Жмеринкакомунсервіс» про видачу судового наказу про стягнення боргу за оплату житлово – комунальних послуг з І., надійшла до суду 28.01.2014р., 29.01.2014р. було направлено запит щодо реєстрації місця проживання боржника. Відповідь на запит повернулась на адресу суду 11.02.2014р., згідно якої  І. зареєстрована за адресою, яка вказана в заяві про видачу судового наказу. На наступний день 12.02.2014р. суддею Сенько Л.Ю. винесено ухвалу про відкриття наказного провадження, а 13.02.2014р. винесено судовий наказ, копію якого в той же день направлено боржникові, разом з доданими до заяви копіями документів.

         01.03.2014р. на адресу суду повернувся конверт з довідкою відділення Укрпошти, в якій вказана причина повернення – за закінченням терміну зберігання, тобто боржник був повідомлений про те, що йому необхідно з’явитись до поштового відділення для отримання конверта, але не зробив цього.

         З урахуванням строку на можливе оскарження секретарем Рафою О.М. вступ в законну силу судового наказу встановлено 17.03.2014р., тобто відповідно до ЦПК України. В ОСК нею також заповнені відповідні пункти, а саме 16.1 та 18.

Справа №, провадження № за заявою ПАТ «Вінницягаз» до К. про видачу судового наказу про стягнення заборгованості за спожитий природний газ, надійшла до суду 26.03.2014р. Відповідно до заяви, договору про надання послуг з газопостачання(що підписаний боржником особисто), та відповіді адресно –довідкового сектору  боржник К. проживає та зареєстрований за адресою м. Жмеринка, проїзд Київський ,16, кв.7.

Після винесення суддею Порощуком П.П. судового наказу  22.04.2014р., його  в той же день рекомендованим листом було направлено боржнику за вказаною адресою. 25.04.2014р. на адресу суду повернувся конверт з довідкою Укрпошти, в якій вказано, що адреса неповна.

         Секретар суду Рафа О.М.  визначила 12.05.2014р. днем вступу судового наказу в законну силу, тобто відрахувала 10 днів відповідно до ч.1 ст.105 ЦПК України, та ще 3 дні відповідно до ч.1 ст.106 ЦПК України.

         У вищевказаних випадках секретар Рафа О.М. керується ч.4 ст.104 ЦПК України, де вказано, що днем отримання боржником копії судового наказу є дата, зазначена у поштовому повідомленні про вручення. У разі якщо боржник відмовляється від отримання копії судового наказу або відсутній за вказаною адресою, днем отримання боржником копії судового наказу є день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову боржника отримати копію судового наказу чи відмітки про відсутність боржника за вказаною адресою.

Відповідно до Пленуму Вищого спеціалізованого суду постанови від 23.12.2011 р. №14 «Про практику розгляду судами заяв у порядку  наказного провадження»   за відсутності у розділі ЦПК  спеціальної  норми  щодо вирішення певного процесуального питання, суд має  право  застосувати  загальні  положення   ЦПК України якщо вони не суперечать суті наказного провадження, а отже секретар канцелярії з цивільних справ Рафа О.М.  вірно визначає вступ судового наказу в законну силу. Загалом працює відповідно до законодавства та посадової інструкції,  в обліково – статистичних картках все відмічає вчасно та вірно.

 

Керівник апарату Жмеринського

міськрайонного суду                                                 Т.А.Насоненко