flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Аналіз про судову практику організації прийому та розгляду справ наказного провадження у І півряччі 2012 року.

29 березня 2013, 11:20

А Н А Л І З

ПРО СУДОВУ ПРАКТИКУ ОРГАНІЗАЦІЇ ПРИЙОМУ ТА РОЗГЛЯДУ СПРАВ НАКАЗНОГО ПРОВАДЖЕННЯ У І ПІВРІЧЧІ 2012 РОКУ

            Наказне провадження є самостійним і спрощеним видом судового провадження у цивільному судочинстві при розгляді окремих категорій справ, у якому суддя в установлених законом випадках за заявою особи, якій належить право вимоги, без судового засідання і виклику стягувача та боржника на основі доданих до заяви документів видає судовий наказ, який є особливою формою судового рішення,яке приймається одноосібно суддею. Судовий наказ має певні  спільні риси з судовими рішеннями, але є і характерні відмінності. Судовий наказ приймається без розгляду справи по суті на основі письмових документів. Суддя не досліджує показання свідків, висновки експерта, не заслуховує пояснення сторін. Судове рішення складається із вступної, описової, мотивувальної та результативної частини. Судовий наказ – тільки із вступної і резолютивної частини. Судовий наказ може бути постановлено тільки з підстав, які чітко зазначені в законі (ст. 96 ЦПК України), а саме:

     1) заявлено вимогу про стягнення нарахованої, але не виплаченої працівникові суми заробітної плати;

     2) заявлено вимогу про компенсацію витрат на проведення розшуку відповідача, боржника, дитини або транспортних засобів боржника;

     3) заявлено вимогу про стягнення заборгованості за оплату житлово-комунальних послуг, телекомунікаційних послуг, послуг телебачення та радіомовлення з урахуванням індексу нфляції та трьох відсотків річних, нарахованих заявником на суму заборгованості;

     4)  заявлено вимогу про присудження аліментів на дитину в розмірі тридцяти відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, якщо ця вимога не пов'язана із встановленням чи оспорюванням батьківства (материнства) та необхідністю залучення інших зацікавлених осіб;

     5)  заявлено вимогу про повернення вартості товару неналежної якості, якщо є рішення суду, яке набрало законної сили, про встановлення факту продажу товару неналежної якості, ухвалене  на користь невизначеного кола споживачів.

У І півріччі 2012 року до Жмеринського міськрайонного суду Вінницької області надійшло 76 заяв про видачу судових наказів. Розглянуто 75 заяв, 1 заява залишилась у залишку на кінець звітного періоду.

Суддями розглянуто:

Сенько Л.Ю. – 9 судових наказів, з них: 8 заяв задоволено, 1 заяву повернуто заявнику;

Саландяк О.Я. 20 судових наказів з них: 14 заяв задоволено, по 4 заявах відмовлено у відкритті, 1 заяву повернуто заявнику;

Верьовочніковим  В.М. 6 судових наказів;

Камінським  В.П. - 5 судових наказів;

Шепелем К.А.9 судових наказів, з них: 6 заяв задоволено, по 3 заявах відмовлено у відкритті;

Порощуком П.П. - 20 судових наказів, з них: 15 заяв задоволено, по 5 заявах відмовлено у відкритті;

Заярним А.М.7 судових наказів, з них: 6 заяв задоволено, по 1 заяві відмовлено у відкритті.

            З них всього задоволено - 60 заяв про видачу судового наказу, по 13 заявам відмовлено у відкритті, 2 заяви повернуто заявнику, 1 заява залишилась у залишку на ІІ півріччя 2012 року.

            Слід зазначити, що заява про видачу судового наказу подається до суду у письмовій формі та вона повинна відповідати чітко зазначеним вимогам, передбаченим ст.98 ЦПК України. За подання заяви про видачу судового наказу сплачується судовий збір.

            Якщо заява неналежно оформлена, то суд застосовує наслідки, передбачені ст. 121 ЦПК України.

            Так, суддя, встановивши, що заяву подано без додержання  вимог, або не оплачено судовий  сбір, постановляє ухвалу, в  якій зазначає підстави залишення заяви без руху, про що повідомляє заявника і надає йому строк для усунення недоліків. Якщо заявник відповідно до ухвали суду у встановлений строк виконає вимоги, сплатить суму судового збору, то заява вважається поданою в день в день первісного її подання до суду. Інакше заява вважається неподаною і повертається заявнику.

            У разі, якщо боржником у заяві про видачу судового наказу, щодо якої відсутні підстави для її повернення чи відмови у  видачі судового наказу, вказана фізична особа, яка не має статусу підприємця, суддя не пізніше двох днів з дня надходження  такої заяви звертається до відповідного органу реєстрації місця перебування та місця проживання особи щодо надання інформації про зареєстроване у  встановленому законом порядку місце проживання фізичної особи - боржника. Інформація про місце проживання (перебування) фізичної особи - боржника має бути надана протягом трьох днів з моменту отримання відповідним органом реєстрації місця проживання (перебування) особи відповідного звернення суду.

            У разі якщо за результатами розгляду отриманої судом інформації про зареєстроване у встановленому законом порядку місце проживання (перебування) фізичної особи - боржника буде встановлено, що заява про видачу судового наказу не підсудна цьому суду, суд повертає стягувачу заяву про видачу судового наказу.

            У разі якщо отримана судом інформація не дає можливості встановити зареєстроване у встановленому законом порядку місце проживання (перебування) фізичної особи - боржника, суд відмовляє у прийнятті заяви про видачу судового наказу.

            Питання про відкриття наказного провадження або відмову у прийнятті заяви про видачу судового наказу суддя  вирішує не пізніше наступного дня з дня надходження заяви до суду, закінчення строку, встановленого для усунення недоліків заяви про видачу судового наказу та не пізніше наступного дня після отримання судом інформації про зареєстроване у встановленому законом порядку місце проживання (перебування) фізичної особи - боржника. Про відкриття наказного провадження суддя постановляє ухвалу.

            У разі прийняття судом ухвали про відкриття наказного провадження, суд у триденний строк з моменту її постановлення видає судовий наказ по суті заявлених вимог.

            Видача судового наказу проводиться без судового засідання і виклику стягувача та боржника для заслуховування їх пояснень

            Судовий наказ має відповідати вимогам до виконавчого документа, встановленим Законом України "Про виконавче провадження" та обов'язково містити положення про дату видачі судового наказу стягувачу, дату набрання судовим наказом законної сили та строк пред'явлення судового наказу до виконання. Зазначені відомості вносяться до судового наказу у день його видачі стягувачу для пред'явлення до виконання.

            Судовий наказ складається і підписується суддею у двох примірниках, один з яких залишається у справі, а другий скріплюється печаткою суду і видається стягувачу після набрання ним законної сили.

            Після видачі судового наказу суд не пізніше наступного дня надсилає його копію боржникові рекомендованим листом із повідомленням. Одночасно з копією судового наказу боржникові надсилається копія заяви стягувача з копіями доданих до неї документів.

            Боржник має право протягом десяти днів з дня отримання копії судового наказу та доданих до неї документів подати заяву про його скасування. Заява про скасування судового наказу може також бути подана органами та особами, яким законом надано право захищати права, свободи та інтереси інших осіб.

            Заява про скасування судового наказу подається в суд у письмовій формі.         

             До неналежно оформленої заяви про скасування судового наказу застосовуються норми ст.121 ЦПК України.У разі ненадходження від боржника заяви про скасування судового наказу протягом трьох днів після закінчення строку на її подання  судовий  наказ  набирає  законної сили і суд видає його стягувачеві для пред'явлення до виконання. Якщо суд за результатами розгляду заяви про скасування судового наказу прийняв ухвалу про залишення  такої заяви без задоволення або змінив судовий наказ, то судовий наказ чи змінений судовий наказ набирає законної сили після закінчення строку на подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.У разі подання апеляційної скарги судовий наказ чи змінений судовий наказ, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

            Однак, слід зазначити, що при направленні боржнику копії судових наказів з доданими документами з повідомленням про вручення, то не завжди вказані повідомлення про отримання поштового відправлення поверталися на адресу суду.

            У І півріччі 2012 року суддями Жмеринського міськрайонного суду було постановлено 4 ухвали за заявами про скасування судового наказу за заявою боржника, з них: по 2 заявах винесено ухвалу про відмову у прийнятті заяви, по 2 заявах винесено ухвали про скасування судового наказу, в яких одночасно було роз’яснено, що заявлені стягувачем вимоги можуть бути розглянуті в позовному провадженні з додержанням загальних правил щодо пред’явлення позову. Копії ухвали надсилалися стягувачеві та боржникові не пізніше трьох днів після її постановлення.

            Проаналізувавши стан розгляду цивільних справ наказного провадження у 1 кварталі 2012 року суддями Жмеринського міськрайонного суду, можливо зробити висновок, що в розгляд таких справ знаходиться на належному рівні та у відповідності до чинного законодавства, зокрема вимог ст.ст.95-106 ЦПК України та Закону України “Про виконавче провадження ”, будь-яких порушень не виявлено.

            Вважаю, за необхідне  дане узагальнення обговорити на оперативній нараді працівників Жмеринського міськрайонного суду.

 

СУДДЯ ЖМЕРИНСЬКОГО

МІСЬКРАЙОННОГО СУДУ                                         В.М. ВЕРЬОВОЧНІКОВ