flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Правила поведінки громадян у Жмеринському міськрайонному суді Вінницької області

 

“ЗАТВЕРДЖЕНО”

Рішенням зборів суддів

Жмеринського міськрайонного суду Вінницької області
від 22
 квітня 2016 року № 15

 

 

 

 

 

 

 

Правила поведінки громадян

у Жмеринському міськрайонному  суді Вінницької області

 

1. Загальні положення

1.1 Ці Правила визначають поведінку громадян в приміщенні Жмеринського міськрайонного  суду Вінницької області (далі - суд).

1.2 Правила розроблені згідно з нормами діючого законодавства, регламентуючими відправлення правосуддя судами України, а також іншими нормативно - правовими актами з метою:

  забезпечення умов для реалізації конституційного права громадян на судовий захист;

забезпечення безпеки громадян при відвідуванні ними  суду, а також суддів та працівників апарату суду;

• дотримання встановленого порядку в будівлі та службових приміщеннях суду.

 

2. Визначення термінів

У цьому Положенні терміни вживаються в такому значенні:

2.1 Під будинком (або приміщенням) суду розуміється окремо розташована будівля або частина будівлі, в якому знаходяться зали для проведення судових засідань, службові кабінети для суддів та працівників апарату суду, а також інші приміщення, які необхідні для забезпечення діяльності суду (службові приміщення).

2.2 Під залом судового засідання розуміється приміщення призначене для проведення судового засідання.

2.3 Відвідувачем суду визнається будь яка фізична особа, яка тимчасово знаходиться в будівлі (приміщенні) суду, як учасник судового процесу, а також у зв'язку з виконанням службових обов'язків, для якої суд не є постійним місцем роботи.

 

3. Заходи безпеки в суді

3.1 3 метою попередження та запобігання адміністративних правопорушень, забезпечення власної безпеки суддів, працівників апарату суду і відвідувачів:

- заборонено внесення громадянами у приміщення суду будь - яких колючих, ріжучих чи рублячих предметів, або інструментів (ножів, сокир, кіс, сап, швайок, ножиць, молотків, в'язальних спиць,тощо), холодної та вогнепальної зброї, будь - яких видів газової зброї (пістолетів, газових балоні тощо), зброї під гумову кулю, дитячої іграшкової зброї, вибухових засобів та речовин, спиртних напоїв, наркотичних засобів, консервів у металічній та скляній тарі, будь - яких рідин окрім води та безалкогольних напоїв.

- заборонено проходження до приміщення суду з собаками, котами та іншими домашніми чи хижими тваринами та птицею.

- заборонено проходження до приміщення суду громадян з будь - якими візками, велосипедами та сумками, валізами чи іншими предметами розміром більш як: 40см х 15см х 25   ( крім портфелів, папок та дамських сумок).

3.2 Фото та відео зйомка під час судових засідань може бути дозволена ухвалою суду, щодо розгляду конкретної справи.Фотографування та відео - зйомка приміщень суду поза судовими засіданнями можливі з дозволу голови суду, у цих випадках проходження до приміщення суду з відео- та фото- апаратурою можливе з дозволу голови суду.

3.3 Проходження громадян у приміщення суду здійснюється при умовах дотримання наступних вимог:

- після перевірки з використанням технічних засобів, визначаючих наявність у відвідувачів предметів і речовин, заборонених до пропуску в приміщення суду:

- при наявності у відвідувачів документа, засвідчуваного його особу;

- з дозволу судді, керівника апарату суду або працівників апарату суду.

 

4.Порядок проходження громадян

4.1 Вхід у приміщення суду здійснюється наступним чином: понеділок, вівторок, середа, четвер, п'ятниця з 8.00 до 16.45 години (окрім обідньої перерви з 12.00 до 12.45) години:

- по виклику у судові засідання у якості позивачів, відповідачів, третіх осіб, представників осіб, які приймають участь у справі, спеціалістів, експертів, перекладачів - на час розгляду справи;

- виявлення бажання бути присутніми у залах судового засідань під час слухання адміністративних справ у відкритих судових засіданнях - на час розгляду справи.

- для ознайомлення з матеріалами кримінального провадження, цивільних та адміністративних справ, за умови подання письмової заяви та реєстрацією в журналі видачі справ для ознайомлення;

- звернення на особистий прийом з питань організаційного забезпечення судочинства до голови суду: щопонеділка кожного тижня з 09.00 до 12.00 години; керівника апарату суду: щосереди  та  п'ятниці кожного тижня   з 09.00 до 12.00 години.

4.2 До приміщення суду з дозволу голови суду, судді, керівника апарату підрозділу допускаються працівники прокуратури, судді у відставці, адвокати, співробітники Служби безпеки України, МВС України, посадові особи органів державної виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, за умови пред'явлення службових посвідчень, народні депутати України, а також інші працівники підприємств, установ та організацій у службових питаннях.

4.3 Отримання копій процесуальних документів, здачі заяв, скарг, клопотань, звернень, повідомлень, листів та будь - яких інших документів здійснюється через канцелярію суду( на  першому  етажі).

4.4.Ознайомлення з матеріалами справи здійснюється в канцелярії суду.

5. Підстави відмови громадянам у проходженні до приміщення суду

5.1 Відвідування приміщення суду громадянами для поза процесуального спілкування з суддями та працівниками апарату суду з метою з'ясування позицій та перспектив розгляду конкретних справ, здійснення впливу на суддів та працівників апарату суду, отримання консультацій та порад у суддів та працівників апарату суду з питань здійснення правосуддя, чи правових питань є недопустимим.

5.2 Не допускається відвідування приміщення суду громадянами з ознаками алкогольного чи наркотичного сп'яніння, неповнолітніх у віці до 16 років для участі у судовому засіданні у якості учасників судового процесу чи свідка. Неповнолітні діти віком до 16 років можуть знаходитись у приміщенні суду тільки у супроводженні близьких родичів, опікунів або педагогів (інших супроводжуючих осіб).

 

6. Порядок пропуску громадин до приміщення суду

6.1 Особи, які прибули для участі у судових засіданнях у якості сторін по справі, свідків, потерпілих, представників, третіх осіб допускаються у приміщення залу суду за наявності виклику суду, а у разі відсутності виклику - за розпорядженням судді, помічника судді або секретаря судового засідання чи судового розпорядника.

6.2 Учасники судового процесу та слухачі допускаються до приміщення суду виключно на час розгляду конкретної справи. Особи, які прибули для участі у розгляді справи, та слухачі супроводжуються до зали судового засідання секретарем судового засідання чи судовим розпорядником. При цьому як учасники судового процесу, так і слухачі попереджаються секретарем судового засідання чи судовим розпорядником про необхідність покинути приміщення суду після закінчення судового засідання.

6.3 Особи, які прибули на особистий прийом до голови суду, керівника апарату суду допускаються у приміщення суду у дні та години особистого прийому.

6.4 Особи, які прибули до суддів чи працівників апарату суду у приватних питаннях, допускаються до приміщення суду за розпорядженнями голови суду та керівника апарату суду.

 

7 Права та обов'язки відвідувачів суду

7.1 Відвідувачі суду мають право:

7.1.1 Здійснювати проходження у будівлю (приміщення) суду як учасники судового процесу, свідки, а також у зв'язку з виконанням службових обов'язків.

7.1.2. Здійснювати проходження у будівлю (приміщення) суду, канцелярію суду на  першому  поверсі для здачі позовних заяв, апеляційних скарг, заяв, клопотань, інших документів, для отримання копій процесуальних документів та будь-яких інших документів.

7.1.3 Прибути на особистий прийом до голови суду, керівника апарату суду, в дні та години, встановлені у суді.

7.1.4 За власним бажанням бути присутнім у залі судового засідання, якщо судове засідання не оголошено закритим.

7.1.5 Бути присутнім в приміщенні суду тільки у робочий час, а в іншій час - за дозволом голови суду, судді, при умові проведення в цей час судового засідання.

7.1.6 Учасники судового процесу, при наявності підстав, мають право звертатися за допомогою до судових розпорядників щодо питань припинення порушень громадського порядку.

7.1.7 Здійснювати фотографування та відеозапис судового процесу допускається за ухвалою суду.

7.1.8 Знайомитись з інформацією, яка знаходяться на стендах, отримувати інформацію про дату та час розгляду судових справ, які знаходяться у провадженні суду.

7.2. Відвідувачі суду зобов'язані:

7.2.1 Дотримуватися встановленого порядку діяльності судів і норми поведінки у громадських містах.

7.2.2 Виконувати вимоги суддів, працівників апарату суду з питань дотримання громадського порядку та цих Правил, не допускати порушень громадського порядку.

7.2.3 Виконувати законні вимоги суддів, працівників апарату суду.

7.2.4 Дотримувати чергу на особистому прийомі до керівництва суду та в канцелярії суду (крім осіб, які мають право першочергового прийому в державних установах).

7.2.5 Повідомляти секретарю судового засідання про власну явку до суду згідно виклику в якості учасника судового процесу.

7.2.6 До виклику в зал судового засідання знаходитись на місці, вказаному секретарем судового засідання чи судовим розпорядником.

7.2.7 Мати охайний зовнішній вигляд. Не допускається присутність у приміщенні суду у шортах, майках, топіках, міні – спідницях, одязі з прозорих тканин, з відкритими частинами тіла, у пляжному вигляді та без взуття.

7.2.8 У залах судових засідань під час розгляду справ відвідувачі: учасники процесу та слухачі зобов'язані виконувати вимоги головуючого у справі; слухачі - підтримувати тишу під час ведення судового процесу, виходити та заходити до зали судового засідання, у якому розглядається справа, виключно з дозволу головуючого.

7.2.9 Слухачі та учасники судового процесу під час розгляду судової справи відключити мобільні телефони.

7.2.10 Дбайливо ставитися до майна суду, не смітити, дотримуватися тиші і порядку в приміщенні.

 

8. В приміщенні суду відвідувачам заборонено

 

8.1 Перебувати в службових приміщеннях або в залах судових засідань без дозволу судді, працівника апарату суду.

8.2 Виносити зі спеціально відведеного приміщення суду справи та документи, отримані для ознайомлення, а також майно суду.

8.3 Вилучати зразки судових документів з дошки для оголошень суду, а також розміщувати на ній власні об'яви.

8.4 Знаходитись в будівлі (приміщенні) суду у неохайному вигляді, який порушує норми моральності у громадських місцях.

8.5 Палити та розпивати спиртні напої, уживати наркотичні та токсичні речовини.

8.6 Порушувати громадянський порядок.

8.7 Голосно розмовляти.

8.8 Користуватися мобільними телефонами в залі судових засідань під час розгляду справи.

8.9 Висловлювати будь-які образи на адресу суддів, працівників апарату суду.

8.10 Проводити без дозволу відеозапис, кіно- і фотозйомку.

8.11 Пошкоджувати будівлю суду та майно суду.

8.12 Під час розгляду справи розмовляти, допускати будь - які вислови на адресу суду чи учасників процесу, будь - яким іншим чином порушувати порядок у судовому засіданні чи виражати неповагу до суду або встановленим у суді Правилам.

 

9. Відповідальність відвідувачів суду за порушення вищевказаних Правил

 

9.1 У випадку порушення відвідувачами встановлених у суді Правил поведінки у приміщенні суду голова суду,керівника апарату, судді, працівники апарату суду мають право робити порушникам зауваження, а також вживати заходів до усунення (запобігання) порушень відповідно до наявних повноважень.

9.2 Порушник може бути видалений із зали судового засідання за порушення порядку після того, як суд виніс попередження.

9.3 За наявності в діях відвідувача суду ознак адміністративного правопорушення, винна особа може бути притягнута у встановленому порядку до адміністративної відповідальності за ст. 185-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

9.4 У випадку порушення порядку у судовому засіданні або не підпорядкування законним розпорядженням головуючого, суд має право скласти протокол про адміністративне правопорушення, передбачене ст. 185-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

9.5 У випадку навмисного знищення або пошкодження майна та інших матеріальних цінностей суду на винних осіб, у порядку, передбаченому діючим законодавством України, покладається обов'язок відшкодувати заподіяну матеріальну шкоду.

 

10. Прикінцеві положення

 

10.1 Дані Правила поведінки громадян у суді вводяться у дію з моменту їх затвердження.

10.2 Зміст Правил поведінки громадян у суді доводиться до відома громадян, які відвідують приміщення суду, шляхом розміщення на дошці об'яв суду для загального ознайомлення та на офіційному веб-сайті Жмеринського міськрайонного суду Віннипцької області в мережі Інтернет.