flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Протокол № 7 від 31 липня 2015 року

 Протокол № 7

оперативної наради навчання працівників

Жмеринського міськрайонного суду

31 липня 2015 року 

                                                                                       На нараді присутні 25 працівників суду. 

План навчання:

1.      Формування і оформлення судової справи.

2.      Методика роботи помічника судді з матеріалами судової справи. Участь помічника судді в підготовці розгляду справи суддею. Підготовка справи до судового розгляду та підготовка до процесуальних документів. Роль помічників суддів при складанні процесуальних документів та контролю за їх виконанням. Підбір законодавчих та інших нормативно-правових актів та матеріалів судової практики.

3.      Обмін електронними документами між судом та учасниками судового процесу.

 

Слухали: Прийняття та облік апеляційних, касаційних скарг (подань) на судові рішення. Направлення справ із скаргами (поданнями) до судів вищих інстанцій. 

            З доповіддю  по даному питанню виступила секретар судового засідання Буга Р.М. 

            В обговоренні питання взяли участь заступник керівника апарату Антал П.В., секретарі судового засідання Кардашевська А. та Рожик О.М. 

Обговоривши дане питання слід відзначити, що секретарями судового засідання судові справи підшиваються у спеціальну обкладинку, виготовлену друкарським способом. На лицьовому боці обкладинки судової справи  зазначається: найменування суду; єдиний унікальний номер справи та номер провадження відповідно до даних АСДС; номер тому справи та загальна кількість томів, якщо томів справи більше одного; прізвище, ім'я, по батькові кожної з осіб, щодо якої надійшла справа, норма закону відповідно до протоколу про адміністративне правопорушення, обвинувального акта, клопотання про застосування примусових заходів медичного характеру, клопотання про застосування примусових заходів виховного характеру, клопотання про звільнення від кримінальної відповідальності; суб’єкт звернення за клопотанням про забезпечення заходів кримінального провадження, вид заходу забезпечення кримінального провадження, відомості про фізичну та/або юридичну особу, стосовно якої вирішується питання щодо забезпечення заходів кримінального провадження; прізвище, ім'я, по батькові особи, яка подала скаргу на рішення, дії чи бездіяльність слідчого або прокурора під час досудового розслідування, відомості про суб’єкта, дії чи бездіяльність якого оскаржуються, предмет оскарження; прізвище, ім'я, по батькові чи найменування сторін (заявника), суть вимог позивача (заявника) у цивільній, адміністративній справі; у разі пред'явлення зустрічного позову в цивільній, адміністративній справі - зазначення про це та суть вимог за зустрічним позовом; дата надходження справи (матеріалів кримінального провадження) до суду.

Лівий верхній кут обкладинки справи (матеріалів кримінального провадження) залишається вільним для розміщення в ньому штампа архіву суду при прийнятті справи на зберігання.

Матеріали кримінальної, цивільної, адміністративної справи та справ про адміністративні правопорушення формуються відповідно до розділу 28 Інструкції з діловодства у місцевих загальних судах. Усі матеріали підшиваються в хронологічному порядку їх надходження до суду.

Усі аркуші у справі (матеріалах кримінального провадження) нумеруються з дотриманням таких правил:

-  аркуші у справі (матеріалах            кримінального провадження) нумеруються арабськими цифрами у верхньому правому куті, не торкаючись тексту, м'яким простим графічним олівцем. Застосування чорнила, пасти або кольорових олівців для нумерації аркушів забороняється;

-  аркуші справи (матеріалів кримінального провадження), розділеної на томи, слід нумерувати за кожним томом окремо;

-  фотокартки та інші ілюстративні документи нумеруються на їх зворотному боці у верхньому лівому куті;

-  якщо до справи (матеріалів кримінального провадження) долучений конверт із документами, на ньому зазначається, які саме документи зберігаються.   Долучені конверти з            укладеннями повинні бути пронумерованими. Кожне вкладення в конверт нумерується порядковим номером після номера, проставленого на конверті. Якщо укладення пронумерувати не можна (наприклад, паспорт, свідоцтво про народження), то про їх наявність зазначається в засвідчувальному написі;

-  аркуші внутрішнього опису документів справи нумеруються окремо;

-  якщо при нумерації аркушів допущено велику кількість помилок, то аркуші нумеруються заново, при цьому старі номери закреслюються однією похилою рискою, а не виправляються;

-  при невеликій кількості помилок нумерація аркушів виправляється таким чином: на непронумерованих аркушах проставляється номер попереднього аркуша з додаванням букв згідно з українським алфавітом ("а", "б", "в", "г", "ґ" і далі), а при повторенні одного номера на кількох розміщених поруч аркушах додаються букви "а", "б", "в", "г", "ґ" і далі відповідно до кожного номера аркуша, починаючи з другого.

У кожній судовій справі (матеріалах кримінального провадження) складається опис документів у справі (матеріалах кримінального провадження). Опис документів може бути здійснено чи розпочато на лівому внутрішньому боці обкладинки справи (матеріалів кримінального провадження).

До опису документів під номерами в порядку їх зростання вноситься інформація про кожний документ, підшитий у справі, у порядку їх розміщення. Обов'язково зазначається, оригінал чи копію документа підшито, порядкові номери аркушів, присвоєні відповідному документу, конверту.

Документи, зазначені в додатку до супровідного документа, в опису не перелічуються, але обов'язково зазначається їх наявність або відсутність згідно з переліком у додатку. У разі відсутності документа зазначається причина (акт, складений при розкритті конверта, зберігання в іншій справі тощо), а документ, що підтверджує причину відсутності додатка, долучається до справи (матеріалів кримінального провадження).

Опис підписується працівником апарату суду, який оформляє справу (матеріали кримінального провадження), із зазначенням біля підпису свого прізвища.

У процесі подальшого надходження документів справа (матеріали кримінального провадження) продовжує формуватися у хронологічному порядку надходження документів до суду.

Справи (матеріали кримінального провадження) з великою кількістю документів формуються в окремі томи з кількістю аркушів не більше 250.

Кожний том справи (матеріалів кримінального провадження) оформляється окремо, має власну нумерацію аркушів і власний опис.

Усі матеріали підшиваються до справи (матеріалів кримінального провадження) нитками через п'ять (для документів формату А4) або три (для документів меншого формату А5) проколів голкою.

Уклеювання документів до справи (матеріалів кримінального провадження), прикріплення степлером або вкладення будь-яким іншим способом, відмінним від зазначеного в абзаці першому цього пункту, не допускається. 

Нарада постановила: 

1.      Подану інформацію взяти до відома та використання в роботі.

2.      Працівникам апарату суду у своїй роботі керуватися Інструкцією з діловодства у місцевих загальних судах.

3.      Контроль за виконанням постанови покласти на заступника керівника апарату Жмеринського міськрайонного суду Антал П.В..

 

            Слухали: Методика роботи помічника судді з матеріалами судової справи. Участь помічника судді в підготовці розгляду справи суддею. Підготовка справи до судового розгляду та підготовка процесуальних документів. Роль помічників суддів при складанні процесуальних документів та контролю за їх виконанням. Підбір законодавчих та інших нормативно-правових актів та матеріалів судової практики. 

            З доповіддю  по даному питанню виступила помічник судді Посвалюк Л.А. 

            В обговоренні питання взяли участь помічники судді Попеско Л.М., Жаглюк Я.М. та Мельник А.Г. 

            Обговоривши дане питання відзначили, що помічник судді:

- здійснює підбір актів законодавства та матеріалів судової практики, які необхідні для розгляду конкретної судової справи;

- бере участь у попередній підготовці судових справ до розгляду, за дорученням судді готує проекти запитів, листів, інших матеріалів, пов’язаних із розглядом конкретної справи, проекти судових рішень, інших процесуальних документів, які приймаються суддею або під головуванням судді, виконавчих документів;

- здійснює оформлення копій судових рішень для направлення сторонам у справі та іншим особам, які беруть участь у справі відповідно до вимог процесуального законодавства, контролює своєчасність надсилання копій судових рішень;

- здійснює контроль за своєчасним проведенням експертними установами призначених у справах експертних досліджень, за своєчасним виконанням органами внутрішніх справ постанов судді про примусовий привід, а в разі невиконання таких постанов - готує проекти відповідних нагадувань тощо.

За дорученням судді помічник судді:

- контролює надходження та приєднання до судової справи відповідних матеріалів;

- координує роботу секретаря судового засідання та надає йому методичну та практичну допомогу, в тому числі із забезпечення фіксування судового процесу технічними засобами;

- здійснює перевірку своєчасності оформлення протоколів судових засідань у справах, що знаходяться в провадженні судді;

- здійснює контроль за своєчасною здачею секретарем судового засідання судових справ, розглянутих під головуванням судді;

- здійснює підготовку та оформлення статистичних даних, звітів, узагальнень, інформації про кількість і стан розгляду суддею справ усіх категорій тощо;

- вивчає та узагальнює практику розгляду справ і застосування законодавства;

- аналізує повідомлення засобів масової інформації з питань судочинства, готує пропозиції щодо необхідності реагування на такі повідомлення відповідно до чинного законодавства;

- підписує не процесуальні документи інформаційного та організаційного характеру;

- виконує інші доручення судді, що стосуються організації розгляду судових справ.

Помічник судді зобов’язаний:

- своєчасно та якісно  виконувати надані йому доручення;

- дотримуватися строків підготовки документів та виконання доручень;

- постійно підвищувати свій професійний рівень та кваліфікацію;

- дбайливо ставитись до майна суду;

- при виконанні своїх службових обов’язків не допускати порушень прав і свобод людини та громадянина.

Помічнику судді забороняється:

- вчиняти дії процесуального характеру, а також дії, що можуть потягнути за собою виникнення, зміну або припинення прав та обов’язків учасників судового процесу;

- розголошувати відомості, які становлять державну або іншу охоронювану законом таємницю, а також відомості, які стали йому відомими у зв’язку з виконанням посадових обов’язків, зокрема тих, що стосуються приватного життя та здоров’я громадян або зачіпають їх честь та гідність;

- прилюдно висловлювати свою думку щодо справи, яка розглядається, або надавати довідки, консультації тощо з обставин, що можуть бути предметом розгляду в судовому засіданні. 

Нарада постановила: 

1.      Подану інформацію взяти до відома.

2.      Контроль за виконанням постанови покласти на заступника керівника апарату Жмеринського міськрайонного суду Антал П.В.

 

            Слухали: Обмін електронними документами між судом та учасниками судового процесу. 

            З доповіддю  по даному питанню виступила помічник судді Жаглюк Я.М. 

            В обговоренні питання взяли участь старший секретар суду Мельник О.С., Райчук Б., старший секретар суду Лукашова Н.М. 

            Обговоривши питання відзначили, що З 01 жовтня 2013 року у всіх місцевих судах запроваджено порядок щодо надсилання судами учасникам судового процесу та кримінального провадження текстів судових повісток у вигляді SMS-повідомлень згідно з наказом Державної судової адміністрації України № 119 від 20 вересня 2013 року «Про реалізацію проекту щодо надсилання судами SMS-повідомлень учасникам судового процесу (кримінального провадження ) у місцевих та апеляційних загальних судах».

Для отримання тексту судової повістки в електронній формі за допомогою SMS-повідомлення учаснику судового процесу потрібно подати до суду заявку про отримання судової повістки в електронній формі за допомогою SMS-повідомлення у відповідній справі.

Судова повістка в електронному вигляді буде надсилатися учаснику судового процесу, який подав відповідну заявку до суду, на його номер мобільного телефону, вказаний в такій заявці.

SMS-повідомлення від суду надходять до абонентів мобільних операторів (Київстар, МТС, Life) під коротким альфанумеричним ім’ям SUDPOVISTKA (замість номера телефону відправника).

Для абонентів CDMA операторів (PEOPLEnet та Інтертелеком) SMS-повідомлення від суду надходять під коротким номером 4116.

17 червня 2013 року у всіх місцевих та апеляційних судах загальної юрисдикції запроваджено порядок щодо обміну електронними документами між судом та учасниками судового процесу в частині надсилання судом таким учасникам процесуальних документів в електронному вигляді, паралельно з документами у паперовому вигляді. Учасники судового процесу мають можливість отримувати процесуальні документи в електронному вигляді паралельно з документами у паперовому вигляді.

Для отримання процесуальних документів в електронному вигляді потрібно:

1. Зареєструватися в системі обміну електронними документами між судом та учасниками судового процесу (завести поштову скриньку електронного суду), розміщеній на офіційному веб-порталі судової влади України за адресою:mail.gov.ua.

2. Подати до суду заявку про отримання процесуальних документів в електронному вигляді, яку необхідно роздрукувати на офіційному веб-порталі судової влади України у вищевказаному розділі. Процесуальні документи у відповідній справі, що видані після дати подання вказаної Заявки до суду, будуть надходити в електронному вигляді на зареєстровану електронну адресу учасника судового процесу в домені mail.gov.ua, зазначену в Заявці.

Також в Жмеринському міськрайонному судді є загальна електрона пошта на яку надходять електронні листи загальної переписки так і від учасників судового процесу. 

Нарада постановила:

1.      Подану інформацію взяти до відома.

2.      Секретарям судового засідання, судовому розпоряднику Коцюдим О.М. відбирати заяви про надсилання судом судових повісток у вигляді SMS-повідомлень учасникам судового процесу та кримінального провадження у всіх учасників судового процесу та кримінального провадження, при не бажанні сторін отримувати судові повістки у вигляді SMS-повідомлень відзначати це за зразках заяв про надсилання судом судових повісток у вигляді SMS-повідомлень.

3.      Контроль за виконанням постанови покласти на заступника керівника апарату Жмеринського міськрайонного суду Антал П.В.

 

 В.о. керівника апарату Жмеринського

міськрайонного суду                                                                                  П.В.Антал   

       

Секретар                                                                                                      Н.М. Лукашова