flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У З А Г А Л Ь Н Е Н Н Я судової практики розгляду цивільних справ про спори з сімейних правовідносин про стягнення аліментів на утримання неповнолітніх дітей за 2013 р.

10 липня 2014, 11:40

  

 

 

ЖМЕРИНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

 

У З А Г А Л Ь Н Е Н Н Я

судової практики розгляду цивільних справ про спори з сімейних правовідносин про стягнення аліментів на утримання неповнолітніх дітей

за 2013 р.

Закон покладає на батьків обов'язок щодо надання утримання своїм неповнолітнім дітям, тобто дітям, які не досягли 18 років. Обов'язок батьків утримувати своїх дітей виникає з моменту їх народження та зберігається до досягнення дітьми повноліття. Обов'язок утримувати дитину є рівною мірою обов'язком як матері, так і батька, причому, обов'язком особистим, індивідуальним, а не солідарним. Батьки зобов'язані утримувати свою дитину незалежно від того, одружені вони чи ні (у випадку народження дитини під час фактичних шлюбних відносин), або чи розірвано їх шлюб. Обов'язок по утриманню зберігається і тоді, коли дитина народилася у шлюбі, який пізніше було визнано недійсним, а також і у випадку позбавлення батьківських прав батьків. У випадку невиконання батьками обов'язку утримувати неповнолітню дитину добровільно, аліменти можуть стягуватися за рішенням суду. Визнання батьків або одного із них недієздатними не припиняє їх обов'язку утримувати свою неповнолітню дитину. У такому випадку аліменти стягуються з їхньої пенсії або іншого доходу на загальних підставах.

Також слід зазначити, постановою Пленуму Верховного Суду України від 15 травня 2006 р. "Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів" (п. 15) зазначено, що при вирішенні спору про стягнення аліментів на неповнолітню дитину судам необхідно враховувати, що укладення нею шлюбу не припиняє передбаченого законом обов'язку утримувати її до досягнення повноліття, а утримання дитини, на яку стягуються аліменти, у державному чи комунальному закладі охорони здоров'я, навчальному або іншому дитячому закладі - стягнення аліментів на користь того з батьків, з яким до цього проживала дитина, якщо він витрачає їх за цільовим призначенням. Якщо дитина постійно проживає в такому закладі, а батьки не беруть участі в її утриманні, адміністрація цього закладу має право пред'явити до них позов в інтересах дитини, оскільки виконує функції опікуна та піклувальника згідно зі ст. 245 СК.

У ході узагальнення було проведеного аналіз практики розгляду суддями Жмеринського міськрайонного суду Вінницької області цивільних справ зазначеної категорії.

 

                                                  Аналіз статистичних даних

 

Суддями  Жмеринського міськрайонного суду в 2013 році розглянуто 182 справи зазначеної категорії. А саме:

- суддею Сенько Л.Ю. розглянуто 18 справ, по яких ухвалено 15 рішень суду (три з них заочні) якими позови задоволено та стягнуто аліменти на утримання неповнолітніх дітей у твердій грошовій сумі по 10 справах, стягнуто аліменти у частці від доходу платника аліментів по 5 справах. Крім того, 2 позови залишено без розгляду, 1 позов у повернуто позивачу.

- суддею Заярним А.М. розглянуто 27 справ, по яких ухвалено 20 рішень суду (одне з них заочне) якими позови задоволено та стягнуто аліменти на утримання неповнолітніх дітей у твердій грошовій сумі по 10 справах, стягнуто аліменти у частці від доходу платника аліментів по 10 справах. Одне рішення суду оскаржувалось в апеляційному порядку, ухвалою апеляційного суду Вінницької області апеляційну скаргу відхилено, а рішення суду першої інстанції залишено без змін. Крім того, 4 позови залишено без розгляду, 1 позов повернуто позивачу, 1 позов повернуто за заявою позивача до відкриття провадження у справі, за 1 позовом відмовлено у відкритті провадження.

- суддею Порощуком П.П. розглянуто 21 справу, по яких ухвалено 16 рішень суду (5 з них заочних) якими позови задоволено та стягнуто аліменти на утримання неповнолітніх дітей у твердій грошовій сумі по 6 справах, стягнуто аліменти у частці від доходу платника аліментів по 10 справах. Крім того, 2 позови залишено без розгляду, 3 позови повернуто позивачам.

- суддею Шепелем К.А. розглянуто 18 справ, по яких ухвалено 15 рішень суду (1 з них заочне) якими позови задоволено та стягнуто аліменти на утримання неповнолітніх дітей у твердій грошовій сумі по 9 справах, стягнуто аліменти у частці від доходу платника аліментів по 6 справах. Крім того, 2 позови залишено без розгляду, 1 позов повернуто позивачу.

- суддею Камінським В.П. розглянуто 40 справ, по яких ухвалено 31 рішень суду (4 з них заочних) серед яких позови задоволено та стягнуто аліменти на утримання неповнолітніх дітей у твердій грошовій сумі по 15 справах, стягнуто аліменти у частці від доходу платника аліментів по 12 справах, по 2-х справах в задоволенні позову відмовлено, по 2-х справах стягнуто кошти на користь держави, витраченої на утримання дітей відповідачів. Крім того, 6 позовів залишено без розгляду, 3 позови повернуто позивачам.

Крім того, по 3-х справах рішення суду оскаржувались в апеляційному порядку, ухвалами апеляційного суду Вінницької області по 2-х справах апеляційні скарги відхилено, а рішення Жмеринського міськрайонного суду Вінницької області залишено без змін, по одній справі – судом апеляційної інстанції відмовлено у відкритті апеляційного провадження.

суддею Верніком В.М. розглянуто 24 справ, по яких ухвалено 13 рішень суду (3 з них заочних) серед яких позови задоволено та стягнуто аліменти на утримання неповнолітніх дітей у твердій грошовій сумі по 8 справах, стягнуто аліменти у частці від доходу платника аліментів по 8 справах, по 2-х справах в задоволенні позову відмовлено. Крім того, 2 позови залишено без розгляду, 5 позови повернуто позивачам. Крім того, по 2-х справах рішення суду оскаржувались в апеляційному порядку, ухвалою апеляційного суду Вінницької області по одній справі апеляційну скаргу відхилено, а рішення Жмеринського міськрайонного суду Вінницької області залишено без змін, по одній справі – судом апеляційної інстанції рішення Жмеринського міськрайонного суду Вінницької області скасовано, ухвалено нове рішення, яким позов задоволено частково (справа №, провадження № а позовом Я. до Я.  рішенням Жмеринського міськрайонного суду Вінницької області від 15.01.2013 р. позов задоволено частково – стягнуто з відповідача аліменти на користь позивача на утримання неповнолітніх дітей аліменти в твердій грошовій сумі в розмірі 600 грн. щомісячно на обох дітей разом. Рішенням апеляційного суду Вінницької області від 15.02.2013 р. рішення Жмеринського м/р/с Вінницької області скасовано, ухвалено нове, яким позов задоволено частково, стягнуто з відповідача на користь позивача аліменти на утримання неповнолітніх дітей по 600 грн. щомісячно на кожну дитину. Підставою для скасування рішення суду першої інстанції стало те, що судом не досліджено в повній мірі докази в їх сукупності, не надано належної правової оцінки тим обставинам, що відповідач за своїм станом здоров’я та матеріальним становищем може виконувати свій обов’язок, також з огляду на прожитковий мінімум для дітей, який встановлений Законом України «Про державний бюджет України на 2013 рік».  

Суддею Саландяк О.Я. розглянуто 34 справи по яких ухвалено 27 рішень суду (4 з них заочних) серед яких позови задоволено та стягнуто аліменти на утримання неповнолітніх дітей у твердій грошовій сумі по 12 справах, стягнуто аліменти у частці від доходу платника аліментів по 14 справах, по 1 справі в задоволенні позову відмовлено. Крім того, 4 позови залишено без розгляду, 2 позови повернуто позивачам. По 2-х справах рішення суду оскаржувались в апеляційному порядку, ухвалами апеляційного суду Вінницької області апеляційні скарги відхилено, а рішення Жмеринського міськрайонного суду Вінницької області залишено без змін.

Проведеним оглядом справ зазначеної категорії для узагальнення можна зробити висновок про те, що суддями Жмеринського міськрайонного суду Вінницької області у 2013 р. при розгляді цивільних справ про спори з сімейних правовідносин про стягнення аліментів на утримання неповнолітніх дітей в цілому було дотримано вимог законодавства. Слід зазначити, що зустрічались випадки коли позовні вимоги судом задовольнялись частково, оскільки позивачі просили стягнути з відповідачів необґрунтовано високий розмір аліментів.

Щодо справ, по яких судом відмовлено в задоволенні позову:

-                   справа №  (суддя Вернік В.М.) за позовом Т. до Ч. про стягнення аліментів на утримання неповнолітньої дитини. Позивач звертаючись до суду із вказаним позовом просив суд стягнути з відповідача аліменти в твердій грошові сумі в розмірі 70% прожиткового мінімуму доходів громадян із застосуванням індексації відповідно до зміни розміру прожиткового мінімуму доходів громадян. Позивач в судове засідання не зявився, надав заяву про розгляд справи у його відсутність, підтримавши свої вимоги, про зміну яких чи відмову від яких не заявляв. Враховуючи те, що позивачем заявлені вимоги не чітко окреслені (твердій грошовій сумі без вказання цієї суми, не коректно зазначено відсотковий розмір аліментів  з посиланням на норми ст. 70 ЗУ «Про виконавче провадження», яка не підлягає застосування в даному конкретному випадку) в задоволенні позову відмовлено.

-                   справа № (суддя Вернік В.М) за позовом П. до П. про зменшення розміру аліментів на утримання неповнолітньої дитини, звільнення від сплати заборгованості по аліментам. В задоволенні позову судом відмовлено, оскільки позивачем не доведено наявності будь-яких визначених законом підстав до зміни розміру стягуваних аліментів, оскільки вказані позивачем підстави для зміни розміру аліментів не становлять ознак зміни матеріального стану чи сімейного стану утримувачки аліментів на які посилався позивач.

-                   справа № (суддя Саландяк О.Я.) за позовом Р. до Р. про збільшення розміру аліментів. В задоволенні позову судом відмовлено, оскільки позивачкою не доведено, відповідно до вимог ст. 192 СК України (розмір аліментів, визначений за рішенням суду або домовленістю між батьками, може бути згодом зменшено або збільшено за рішенням суду за позовом платника або одержувача аліментів у разі зміни матеріального або сімейного стану, погіршення або поліпшення здоров'я когось із них та в інших випадках, передбачених цим СК України) обставин які на час розгляду справи давали суду підстави для збільшення розміру аліментів.

Значимим для справ даної категорії при визначенні розміру аліментів є: стан здоров'я та матеріальне становище дитини; стан здоров'я та матеріальне становище платника аліментів; наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина; інших обставин, що мають істотне значення. Дані обставини у повній мірі враховуються суддями при розгляді справ узагальнюваної категорії, труднощів при розгляді справ не виникає.

 

Суддя Жмеринського

міськрайонного суду                                                                           О.Я.  Саландяк