flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

АНАЛІЗ стану роботи суду з питань виконання діючого законодавства про боротьбу з корупцією за перше півріччя 2014 року

10 липня 2014, 11:44

                                                                                  АНАЛІЗ

стану роботи суду з питань виконання діючого законодавства про боротьбу з корупцією за перше півріччя 2014 року

 Відповідно до плану роботи Жмеринського міськрайонного суду Вінницької області на І півріччя 2014 року було проведено даний аналіз.

Відповідно до Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції» під поняттям корупція розуміється  діяльність  осіб, наділених службовими повноваженнями та пов'язаних із цим можливостей з метою одержання неправомірної вигоди або прийняття обіцянки/пропозиції такої вигоди для себе чи інших осіб або відповідно обіцянка/пропозиція чи надання неправомірної вигоди особі, зазначеній в частині першій статті 4 цього Закону, або на її вимогу іншим фізичним чи юридичним особам з метою схилити цю особу до протиправного використання наданих їй службових повноважень та пов'язаних із цим можливостей.

Корупція – вкрай небезпечне явище, її суспільна небезпечність полягає в

 тому, що вона :

     - підриває авторитет держави, завдає шкоди утвердженню демократичних основ управління суспільства, побудови і функціонування державного апарату:

     - суттєво обмежує конституційні права та свободи людини і громадянина, особливо пересічних громадян, які, найбільше потерпаючи від корупції і не маючи змоги уникнути корупційного тягаря, втрачають при цьому віру в демократію;

     -  порушує принципи права і закону;

     - грубо порушує встановлений порядок здійснення повноважень посадовими і службовими особами органів державної влади, місцевого  самоврядування.

     - надає незаконні привілеї корумпованим угрупуванням і кланам, підпорядковує державну владу їхнім інтересам;

    - живить організовану злочинність, насамперед економічну, стає

неодмінною умовою її існування;

       У правовому відношенні корупція становить сукупність різних за характером та ступенем суспільної небезпеки, але єдиних за своєю суттю корупційних діянь (кримінальних, адміністративних, цивільно-правових, дисциплінарних), а також порушень етики поведінки державних службовців.

 На даний час в Україні діє Закон України «Про засади запобігання та протидії корупції» прийнятий 07.04.2011 року, який 1 липня 2011 року набрав законної сили. Він повинен суттєво допомогти країні у вирішенні проблеми подолання корупції в суспільстві.

Корупція є найбільшою перешкодою до економічного зростання і розвитку будь-якої держави. Вона створює конфлікт між діями виборної особи та інтересами суспільства. Фактично корупція аналогічна шахрайству, що вчиняється посадовою особою та відноситься до злочинів протидержавної влади.

В процесі аналізу проаналізовано відповідні статистичні дані, вивчено всі справи про адміністративні корупційні правопорушення та кримінальні провадження вказаної категорії, розглянуті суддями Жмеринського міськрайонного суду за перше півріччя 2014 року.

Основною метою аналізу є вивчення стану справ із оперативністю та якістю розгляду справ зазначеної категорії, а також законністю та обґрунтованістю постановлених у кримінальних провадженнях судових рішень, постанов у справах про адміністративні правопорушення.

Протягом першого півріччя 2014 року  у провадженні Жмеринського міськрайонного суду перебувало 146 кримінальних проваджень, з них 2 кримінальних провадження (що становить 1,4% від загальної кількості справ), по обвинуваченню осіб, за вчинення злочинів, передбачених ч.2 ст.368 КК України. Відповідно до статистичних даних суду, в порівнянні з 2013 роком кількість кримінальних проваджень по обвинуваченню осіб, за вчинення злочинів, передбачених розділом XVII КК України, значно зменшилася.

Дані провадження знаходились в провадженні суддів Жмеринського міськрайонного суду:

судді Заярного А.М. – 1 провадження,

судді Порощука П.П. – 1 провадження.

Обидва провадження розглянуті з постановленням обвинувального вироку.

        Так, кримінальне провадження № 130/716/14-к (провадження 1-кп/130/79/2014 р.) по обвинуваченню Д. у вчиненні злочинів, передбачених ч.2 ст. 368 КК України надійшла до суду 07.03.2014 року від Жмеринської прокуратури з нагляду за додержанням законів у транспортній сфері. Д., обіймаючи посаду начальника пасажирського поїзда, відповідно до наказу начальника Відокремленого структурного підрозділу «Д» Державного підприємства «П.» є службовою особою, умисно, використовуючи своє службове становище, порушив правила перевезення вантажобагажу, за що отримав неправомірну вигоду, отримавши від громадянина А. хабар у вигляді 800 гривень за незаконне перевезення від станції Жмеринка до станції Дніпропетровськ передачі у вигляді ящиків із запасними частинами до автомобільного транспорту.

        Вироком Жмеринського міськрайонного суду від 13.03.2014 року затверджено угоду про визнання винуватості, укладену між прокурором та підозрюваним; призначено Д. покарання за ч. 2 ст.69, ч.2 ст.368, КК України у виді штрафу у розмірі 17000 (сімнадцять тисяч) гривень, без призначення додаткового покарання та без застосування спеціальної конфіскації.

        Речові докази: грошові кошти у сумі 800 гривень, які передані на зберігання АТ «Укрексімбанк»,  повернуто власнику А.

        Вирок суду засудженим виконано добровільно.  (головуючий суддя Порощук П.П.)

        08.01.2014 року з Жмеринської транспортної прокуратури до суду надійшло кримінальне провадження № 130/25/14-к (провадження 1-кп/130/25/2014 р.) по обвинуваченню Т. у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 368 КК України. Т. працюючи начальником пасажирських поїздів в Вагонній дільниці ст. Київ-Пасажирський ДТГО Південно - Західна залізниця, умисно, використовуючи своє службове становище, діючи в інтересах Д.., незаконно погодився перевезти зі станції Жмеринка до станції Київ, а також до станції Одеса, передачу у вигляді сумок з комп’ютерною технікою, за що отримав від Д. хабар у сумі 900 гривень.

        Головуючий по справі суддя Заярний А.М. 05.02.2014 року проголосив вирок, яким затверджено угоду про визнання винуватості, укладену між прокурором та підозрюваним, та призначено Т. покарання за ч.2 ст. 69, ч.2 ст. 368, КК України у виді штрафу в доход держави у розмірі 20060 (двадцять тисяч шістдесят) гривень без позбавлення права займати певні посади та займатися певною діяльністю.

        Речові докази: грошові кошти в сумі 900 гривень, які згідно прибуткового позабалансового ордера № 89995 від 31.10.2013 року передані на зберігання АТ Укрексімбанк,  конфісковано. Виконавчий лист в частині конфіскації грошових коштів у сумі 900 грн., 12.03.2014 року направлений до ДПІ Києво – Святошинського району м. Києва, та виконавчий лист в частині стягнення штрафу у розмірі 20060 грн., 24.04.2014 направлений до Солом’янської ДПІ м. Києва.

        На момент проведення даного аналізу судове рішення не виконано. Вирок у законну силу вступив 11.03.2014 року.

         Протягом першого півріччя 2014 року на розгляд до Жмеринського міськрайонного суду надійшло 759 справ про адміністративні правопорушення, (з них одна справа про корупційні правопорушення, що становить 0,13% від загальної кількості справ про адміністративні правопорушення).

        Відповідно до статистичних даних суду, в порівнянні з минулим роком кількість справ зменшилась, (так за 2013 рік справ даної категорії було 8).

        28.05.2014 року до суду з Жмеринської міжрайонної прокуратури надійшли матеріали про  вчинення адміністративного корупційного правопорушення, передбаченого ст. 172-7 КУпАП, відносно секретаря Т. сільської ради Г.

         04.02.2014 року на 30 сесії 6 скликання Т. сільської ради під час реєстрації та розгляду заяви щодо надання дозволу на розробку технічної документації із землеустрою щодо складання документів, що посвідчують право власності на земельну ділянку площею 0,31 га, в порушення вимог ч.1 ст. 14 ЗУ «Про засади запобігання і протидії корупції» та ст. 12-1 ЗУ «Про службу в органах місцевого самоврядування» вона не вжила заходів щодо недопущення будь-якої можливості виникнення конфлікту інтересів та невідкладно не повідомила сільську раду про наявність конфлікту інтересів, а саме про суперечність між особистими майновими інтересами та своїми службовими повноваженнями, як секретаря Т. сільської ради Жмеринського району.

       Постановою судді Жмеринського міськрайонного суду Заярного А.М. було визнано винуватою Г. у вчиненні адміністративного правопорушення передбаченого ст. 172-7 КУпАП ,  накладено адміністративне стягнення у виді штрафу в розмірі 204 (двісті чотири) гривні, та стягнуто з Г. на користь держави судові витрати в розмірі 36 (тридцять шість) грн. 54 коп. Постанова Жмеринського міськрайонного суду правопорушницею виконана добровільно.

         У сфері корупції найчастіше вчиняються такі злочини, як вимагання та одержання хабара, зловживання владою або службовим становищем, привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем.

      Таким чином, за звітний період в провадженні Жмеринського міськрайонного суду Вінницької області перебувала незначна кількість проваджень, пов’язаних із корупційними злочинами та корупційними правопорушеннями.

       Аналізуючи дані матеріали, можна зробити висновок, що постанови про адміністративні правопорушення та вироки по кримінальних провадженнях, що відносяться до корупційних злочинів, правопорушень, винесенні суддями, є обґрунтованими та законними; справи розглянуті без порушення строків розгляду; в матеріалах справи містяться всі необхідні відомості про особу, яка притягувалась  до кримінальної чи адміністративної відповідальності. Судді в цілому дотримуються вимог закону про індивідуалізацію покарання, звертаючи особливу увагу на суб’єктивні складові злочинів: особу винного, мотиви злочину, а також обставини, які пом’якшують або обтяжують покарання; дотримуються процесуальних вимог розгляду кримінального провадження.

        Суддями Жмеринського міськрайонного суду готуються до розгляду та розглядаються справи, що стосуються корупційних діянь у відповідності до вимог КК України, КУпАП, та ЗУ «Про засади запобігання та протидії корупції».

        Справи які були  проаналізовані, розглядалися протягом розумних строків, містять необхідні реквізити, належно відображені у автоматизованій системі діловодства«Д-3». 

       З огляду  за вищенаведене вважаю за необхідне цей аналіз обговорити на нараді суддів Жмеринського міськрайонного суду.

 

 

ГОЛОВА ЖМЕРИНСЬКОГО

МІСЬКРАЙОННОГО СУДУ                                                                 В.І. КОВАЛЬСЬКИЙ