flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Аналіз практики розгляду Жмеринським міськрайонним судом спорів, які виникають з договорів, що потребують нотаріального посвідченню за 2011 р.

29 березня 2013, 10:55

Аналіз практики  розгляду Жмеринським міськрайонним судом спорів, які виникають з договорів, що потребують нотаріального посвідченню за 2011 р.

 

                Нотаріальне посвідчення договору необхідне для надання йому вірогідності. Не всі договори потребують нотаріального посвідчення, а тільки ті, які визначені законом. Правочин, який вчинений у письмовий формі, підлягає нотаріальному посвідченню, лише у випадках, встановлених законом (ст. 209 ЦК України). Серед договорів, які потребують обов’язкового нотаріального посвідчення можна назвати договір купівлі-продажу нерухомого майна, в тому числі і земельної ділянки та цілісних майнових комплексів (ст. 657 ЦК), договір дарування нерухомого майна та валютних цінностей на встановлену суму ( ст. 719 ЦК), договір ренти (ст.732 ЦК), договір довічного утримання (ст. 745 ЦК), договір найму (оренди) будівель та інших капітальних споруд чи їх частин строком на один рік і більше (ст.793 ЦК), договір найму транспортного засобу за участю фізичної особи (ст. 799 ЦК), договір застави нерухомого майна (ст. 577 ЦК) і т.д..        

                Спорів, що виникали з договорів, які потребують обов’язкового нотаріального посвідчення суддями Жмеринського міськрайонного суду в 2011 році було розглянуто відносно небагато, а саме - 12 справ. Суддею Шепелем К.А. . було розглянуто 3 такі  справи, суддями Камінським В.П., Заярним А.М., Сенько Л.Ю та Порощуком П.П. розглянуто по 2 такі справи, суддею Верьовочніковим В.М. – 1 така справа.

                Така невелика кількість говорить, про те, що частіше громадяни укладають договори, недотримуючись форми, яка встановлена законом з метою економії коштів. В подальшому цим же громадянам доводиться звертатися до суду з приводу визнання таких договорів дійсними. Відповідно до ст. 220 ЦК України, якщо сторони домовилися щодо усіх істотних умов договору, що підтвер­джується письмовими доказами, і відбулося повне або часткове виконання до­говору, але одна із сторін ухилилася від його нотаріального посвідчення, суд може визнати такий договір дійсним. У цьому разі наступне нотаріальне по­свідчення договору не вимагається.

Власне спорів, які виникають з вже укладених договорів, мало. Договір, якщо він чітко сформульований та юридично грамотно оформлений, встановлює права і обов’язки для його сторін, відповідальність за порушення його умов і т.п. Як випливає з вище викладеного, дотримання визначеної законом форми договору – одна з гарантій його виконання. Проте трапляються випадки, коли навіть дотримавшись необхідної форми договору, посвідчивши його нотаріально, у сторін виникають спори, які вони не можуть урегулювати самостійно, а тому за їх вирішенням звертаються до суду.

                Спорів, що виникали з договорів купівлі-продажу нерухомості, було  8. Це найбільш поширений вид договору, який потребує нотаріального посвідчення. Найчастіше спори, що виникають з цього договору, стосуються невиконання, або неналежного виконання сторонами умов, визначених договором.

                Дві справи були розглянуті, які випливали з договору дарування нерухомого майна. Дарування є  вельми  складним   та   неоднозначним   правовим інститутом зобов'язального права.  Договір дарування  належить  до безоплатних правочинів, за умовами якого обдарований не має перед дарувальником  будь-якого зобов'язання матеріального характеру. Істотною умовою договору дарування є його предмет.  Предметом договору дарування можуть бути,  зокрема,  нерухомі речі.   До нерухомих речей  (нерухоме  майно, нерухомість) належать земельні  ділянки,  а  також  об'єкти,  розташовані  на  земельній ділянці,  переміщення яких є неможливим без їх знецінення та зміни їх призначення. Відповідно  до  частини другої статті 719 ЦК України  договір  дарування  нерухомої  речі укладається   у письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню.

                Вся процедура нотаріального посвідчення будь-якого договору, і договору дарування зокрема, проводиться нотаріусом дуже прискіпливо з метою, щоб впевнитися в сторонах цивільно-правових відносин і їх намірах щодо укладення того чи іншого виду договору.

                Одна справа була розглянута, яка стосувалась договору найму транспортного засобу за участю фізичної особи і одна справа про звернення стягнення на предмет застави.

                 Можна зробити висновки, що спори, які виникають з договорів, які потребують обов’язкового нотаріального посвідчення виникають рідко і саме через це дотримання форми визначеної законом стало запорукою забезпечення прав і законних інтересів сторін цивільних відносин.

 

 Суддя                                                                                                                                                                                                 Шепель К.А.

 Помічник судді                                                                                                                                                                                  Мельник А.Г.