flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Аналіз дотримання суддями Жмеринського міськрайонного суду Вінницької області строків розгляду справ про адміністративні правопорушення (ст.38 КУпАП) за 4 місяця 2012 року

29 березня 2013, 11:01

 

Аналіз

дотримання суддями Жмеринського

міськрайонного суду Вінницької області строків

розгляду справ про адміністративні правопорушення

(ст.38 КУпАП) за 4 місяця 2012 року

 

У відповідності до плану роботи Жмеринського міськрайонного суду на 1 півріччя проведено аналіз дотримання суддями Жмеринського міськрайонного суду Вінницької області строків розгляду справ про адміністративні правопорушення (ст.38 КУпАП) за 4 місяці 2012 року.

За вказаний період в провадженні суду перебувало 598 адміністративних справ про адміністративні правопорушення,  з них 1 не розглянута у зв’язку з її надходженням до суду у кінці зазначеного періоду.

Слід зазначити, що з 597 розглянутих справ про адміністративні правопорушення :

- 43 справи повернуті для належного оформлення;

- 9 справ закриті за ст.247 КУпАП;

- 32 справа  закрита  із застосуванням ст.22 КУпАП;

- 24 справи закриті на підставі ст.38 КУпАП.

 

Зокрема закрито справ за ст.38 КУпАП суддями:

     -    Ковальським В.І.- 16 справ;

-    Верьовочніковим В.В. -3 справи;

     -    Шепелем К.А.- 2 справи;

     -    Порощуком П.П.- 2 справи;

     -    Саландяк О.Я.- 1 справа.

Відповідно до ст.38 КУпАп за загальним правилом адміністративне стягнення може бути  накладено не пізніш як через два місяці з дня вчинення правопорушення, а при триваючому правопорушенні - не пізніш як через два місяці з дня його виявлення, за винятком випадків, коли справи про адміністративні правопорушення відповідно до КУпАП підвідомчі суду (судді). Якщо справи про адміністративні правопорушення відповідно до КУпАП чи інших законів підвідомчі суду (судді), стягнення може бути накладено не пізніш як через три місяці з дня вчинення правопорушення, а при триваючому правопорушенні - не пізніш як через три місяці з дня його виявлення, крім справ про адміністративні правопорушення, зазначені у ч.3 ст.38КУпАП. Крім того, адміністративне стягнення за вчинення корупційного правопорушення може бути накладено протягом трьох місяців з дня виявлення, але не пізніше одного року з дня його вчинення. Адміністративне стягнення за вчинення правопорушення, передбаченого ст.164-14 КУпАП, може бути накладено протягом трьох місяців з дня виявлення, але не пізніше двох років з дня його вчинення. У разі відмови у порушенні кримінальної справи або закриття кримінальної справи, але за наявності в діях порушника ознак адміністративного правопорушення адміністративне стягнення може бути накладено не пізніш як через місяць з дня прийняття рішення про відмову у порушенні кримінальної справи або про її закриття.

Із-за застосуванням ст.38 КУпАП були закриті:

- 12 справ за ч.1 ст.130 КУпАП;

- 1 справа за ч.2 ст.130 КУпАП;

- 3 справи за ст.124 КУпАП;

- 1 справа за ч.1 ст.163-1 КУпАП;

- 5 справ за ч.1 ст.163-4 КУпАП;

- 1 справа за ч.1 ст.173-2 КУпАП;

- 1 справа за ч.1 ст.184 КУпАП.

 

Причини, по яким судді змушені виносити постанови із застосуванням ст.38 КУпАП - при відправленні адміністративних матеріалів вже були порушені строки, за якими особу можливо притягнути до адміністративного стягнення, та суд приймав справи у провадження на при кінці строків накладення стягнення на правопорушників, а тому і виникали підстави для подальшого закриття провадження.

Жодної справи не було розглянуто несвоєчасно з вини суддів, усі вище перелічені справи було розглянуто у найкоротший термін з дня надходження.

 

 

Суддя Жмеринського

міськрайонного суду                                                                                                                     П.П.Порощук