flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Аналіз практики розгляду справ про адміністративні правопорушення (ст. 173 КпАП України) та кримінальних справ про злочини проти громадського порядку та моральності (ст. ст. 293 – 304 КК України) у ІІ півріччі 2011 року.

29 березня 2013, 11:05

 

А Н А Л І З

ПРАКТИКИ РОЗГЛЯДУ СПРАВ ПРО АДМІНІСТРАТИВНІ ПРАВОПОРУШЕННЯ (СТ. 173 КпАП УКРАЇНИ) ТА КРИМІНАЛЬНИХ СПРАВ ПРО ЗЛОЧИНИ ПРОТИ ГРОМАДСЬКОГО ПОРЯДКУ ТА МОРАЛЬНОСТІ (СТ.СТ. 293 – 304 КК УКРАЇНИ) У ІІ ПІВРІЧЧІ 2011 РОКУ.

 

 Відповідно до плану роботи Жмеринського міськрайонного суду Вінницької області на ІІ півріччя 2011 року проведено аналіз практики розгляду справ про адміністративні правопорушення (ст. 173 КпАП України) та кримінальних справ про злочини проти громадського порядку та моральності (ст. ст. 293 – 304 КК України) у ІІ півріччі 2011 року.

В ході проведеного аналізу  встановлено, що за ІІ півріччя 2011 року  в провадження Жмеринського міськрайонного суду надійшло 47 справ стосовно 47 осіб про адміністративні правопорушення, передбачені ст. 173 КпАП України, з них по 29 справам накладено адміністративне стягнення у виді адміністративного арешту, по 8 справам накладено адміністративне стягнення у виді громадських робіт, по 8 справам накладено адміністративне стягнення у виді штрафу на загальну суму 470 грн., по 1 справі застосовано застереження, 1 справу повернуто для належного оформлення, зокрема:

 

суддею Ковальським В.І. розглянуто – 0 справ;

              суддею Сенько Л.Ю. розглянуто – 10 справ;

              суддею Шепелем К.А. розглянуто  – 4 справи;

              суддею Верьовочніковим В.М. розглянуто 12 справ;

суддею Камінським В.П. розглянуто 8 справ;

суддею Заярним А.М. розглянуто6 справ;

суддею Порощуком П.П. розглянуто 7 справ.

Відповідно до ч.1 ст.277 КпАП України про строки розгляду справ про адміністративні правопорушення, справи про адміністративні правопорушення, передбачені ст. 173 КпАП України розглянуті протягом п’ятнадцятиденного строку з дня їх надходження до суду.

Постанови суду в адміністративних справах у встановленому законом порядку набули законної сили, апеляційні скарги чи протести прокурора на них не приносились.

При розгляді справ даної категорії суддями значна увага звертається на дотримання вимог ст.256 КпАП України при складанні протоколу про адміністративне правопорушення: дата і місце його складання, посада, прізвище, ім’я по батькові особи, яка склала протокол; відомості про особу правопорушника, місце та час вчинення і суть адміністративного правопорушення; нормативний акт, який передбачає відповідальність за дане правопорушення; прізвища, адреси свідків і потерпілих, якщо вони є; пояснення порушника; інші відомості необхідні, для вирішення справи. Адже від дотримання даних вимог, також залежить повнота висвітлення анкетних даних про особу правопорушника при винесенні суддями постанов.

Розкриття суті адміністративного правопорушення у постановах суддів суду, є зазвичай повною та відповідною до даних протоколу про адміністративне правопорушення.

При визначенні виду накладення адміністративного стягнення відносно правопорушників, суддями суду значна увага приділяється врахуванню особи порушника: як правопорушник характеризується за місцем роботи, проживання, щире каяття правопорушника.

Допущення істотних недоліків у розгляді даної категорії адміністративних справ не було виявлено. Суддями суду по справах докладно і завчасно вивчаються матеріали справи.

Проаналізувавши стан розгляду суддями Жмеринського міськрайонного суду адміністративних справ про адміністративні правопорушення за ст. 173 КпАП України в ІІ півріччі 2011 року, можна зазначити, що ефективність розгляду справ даних категорій пов’язана з оперативністю та організованістю роботи суддів у Жмеринському міськрайонному суді. Суддями дотримуються строки розгляду адміністративних справ, винесені постанови відповідають встановленим законом вимогам.

В ході проведеного аналізу встановлено, що у ІІ півріччі 2011 року суддями Жмеринського міськрайонного суду було розглянуто 3 кримінальних справи стосовно 4 осіб про злочини проти громадського порядку та моральності, зокрема:

суддею Сенько Л.Ю. – 1справу стосовно 1 особи;

суддею Заярним А.М. – 1 справу стосовно 1 особи;

суддею Порощуком П.П. – 1 справу стосовно 2 осіб.

По всіх трьох справах винесено вироки і осіб засуджено судом до різних термінів позбавлення волі, з них -  4 особи звільнені від відбування покарання з випробуванням упродовж визначених строків.

Перевіркою проаналізованих кримінальних справ встановлено, що судді суду при призначенні покарання винним особам загалом дотримуються загальних засад, передбачених ст.65-67 КК України: в межах, установлених у санкції статті Особливої статті КК України, що передбачає відповідальність за вчинений злочин; відповідно до положень Загальної частини КК України; з урахуванням ступеню тяжкості вчиненого злочину, особи винного, обставин, що пом’якшують та обтяжують покарання.

Таким чином, судді Жмеринського міськрайонного суду під час розгляду кримінальних справ про злочини проти громадського порядку та моральності належно забезпечують відправлення правосуддя, вірно застосовуючи законодавство в частині призначення покарання визнаним винними особам, правильно виконують вимоги кримінального та кримінально-процесуального закону, що визначають умови і порядок призначення покарань, або звільнення від покарання за достатніх підстав.

 

СУДДЯ ЖМЕРИНСЬКОГО

МІСЬКРАЙОННОГО СУДУ                                            В.М. ВЕРЬОВОЧНІКОВ