flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Узагальнення судової практики призначення покарання за сукупністю вироків та сукупністю злочинів (ст.ст.70,71,72 КК України) у кримінальних справах.

29 березня 2013, 11:17

УЗАГАЛЬНЕННЯ

судової практики призначення покарання за сукупністю вироків   та  сукупністю злочинів (ст.ст.70,71,72 КК України)   у кримінальних справах.

            На виконання завдання апеляційного суду Вінницької області проведено узагальнення судової практики призначення покарання за сукупністю вироків та сукупністю злочинів (ст.ст.70,71,72 КК України) у кримінальних справах, в яких судові рішення набрали законної сили розглянутих Жмеринським міськрайонним судом Вінницької області у 2011 році.

            У 2011 році   Жмеринським міськрайонним судом Вінницької області розглянуто 287 кримінальних справ. У справах, які набули законної сили, у 49 випадках

            В апеляційній інстанції оскаржено 23 судових  рішення, у яких при призначенні покарання застосовувалися вимоги ст.ст.70,71,72 КК України., з них:

-        залишено без  мін – 10;

-        змінено – 4;

-        скасовано – 6;

-        провадження  закрито по  3справах.

        Призначаючи покарання за сукупністю злочинів, судді призначають таке покарання за кожний злочин окремо, а остаточне покарання призначається за правилами, передбаченими ст.70 КК. Зокрема, за наявності сукупності злочинів судді, призначивши покарання (основне і додаткове) за кожний злочин окремо, визначають остаточне покарання шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим або шляхом повного чи часткового складання призначених покарань. При складанні покарань остаточне покарання за сукупністю злочинів суди визначають в межах, встановлених санкцією статті Особливої частини КК, яка передбачає більш суворе покарання. Судді призначають покарання за сукупністю злочинів, якщо після постановлення вироку в справі було встановлено, що засуджений винен ще й в іншому злочині, вчиненому ним до постановлення попереднього вироку. У такому випадку в строк покарання, остаточно призначеного за сукупністю злочинів, зараховується покарання, відбуте повністю або частково за попереднім вироком. Складання покарання за сукупністю злочинів та за сукупністю вироків суди здійснюють відповідно до вимог ст. 72 КК.

            Використовуючи встановлене у ч.1 ст.72 КК співвідношення між різними видами покарань, судді переводять менш суворий вид покарання в більш суворий за певною шкалою їх еквівалентів. Передбачені ст.70 КК правила призначення покарання за сукупністю злочинів суди застосовують у випадках самостійної кваліфікації вчиненого як за різними статтями, так і за різними частинами однієї статті КК, якими передбачено відповідальність за окремі склади злочинів та які мають самостійні санкції. За цими ж правилами призначається покарання і в разі вчинення особою діянь, частина яких кваліфікується як закінчений злочин, а решта-як готування до злочину чи замах на злочин.

            Вирішуючи питання про те, який із передбачених ст.70 КК принципів необхідно застосувати при призначенні покарання за сукупністю злочинів (поглинення менш суворого покарання більш суворим або повного чи часткового складання покарань, призначених за окремі злочини), судді враховують, крім даних про особу винного й обставини, що пом'якшують та обтяжують покарання, також кількість злочинів, що входять до сукупності, форму вини й мотиви вчинення кожного з них, тяжкість їх наслідків, вид сукупності (реальна чи ідеальна).

            Судді Жмеринського міськрайонного суду Вінницької області в основному правильно та однаково застосовують законодавство, що передбачає призначення покарання за сукупністю вироків та сукупністю злочинів. Проблемні питання, що виникали при розгляді справ та призначення покарання за сукупністю вироків та сукупністю злочинів, ті що стали причинами зміни вироків в апеляційній інстанції, а саме: неправильне застосування вимог ч.4 ст.70 КК України та помилково застосована при призначенні покарання ст.71 КК України, виносилися на обговорення оперативних нарад зборів суддів Жмеринського міськрайонного суду Вінницького області.

            Крім того, суддям суду слід більш уважно вивчати матеріали кримінальних справ та правильно застосовувати чинне законодавство, що регулює питання призначення покарання за сукупністю вироків та сукупністю злочинів (ст.ст.70,71,72 КК України) у кримінальних справах, а саме  розділу ХІ Кримінального кодексу України та постанову Пленуму Верховного суду України №7 від 04.06.2010 року «Про практику застосування судами кримінального законодавства про повторність, сукупність і рецидив злочинів та їх правові наслідки».

 

Суддя Жмеринського міськрайонного

суду Вінницької області                                                                                  В.П.Камінський