flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Аналіз стану виконання судових рішень Жмеринського міськрайонного суду у кримінальних справах за перше півріччя 2012 р.

29 березня 2013, 11:25

Аналіз стану виконання судових рішень Жмеринського міськрайонного суду у кримінальних справах за перше півріччя 2012 р.

 

            Виконання вироку – це завершальна стадія кримінального процесу, в якій суд звертає до виконання вироки  і постанови, слідкує за приведенням їх до виконання, а також вирішує в установленому порядку питання, які виникають при виконанні судових актів. У процесуальній літературі ця стадія називається скорочено – "виконання вироку". Фактично вона охоплює як виконання вироку, так і виконання ухвал і постанов суду.

            Завдання виконання вироку як стадії кримінального процесу полягає, як правило, не у фактичному виконанні рішень суду. Для цієї мети створені спеціальні органи.

            Завданням цієї стадії є організація процесуальної діяльності, спрямованої на:

а) звернення вироку до виконання;

б) забезпечення у встановлених законом випадках повної або часткової реалізації вироку;

в) вирішення встановлених законом питань, які виникають у ході фактичного виконання вироку;

г) здійснення контролю за виконанням вироку.

            Стадія виконання вироку характеризується рядом важливих положень, до яких належить:

- обов'язковість вироків для всіх державних і громадських структур, посадових осіб і громадян;

- оперативність звернення і приведення вироку до виконання;

- можливість зміни рішень суду щодо покарання в ході виконання вироку за наявності передбачених для цього у законі підстав.

            Точне і безумовне виконання вироку підвищує його ефективність, сприяє зміцненню законності і правопорядку в Україні.

            Відповідно до ст. 401 КПК вирок набирає законної сили після закінчення строку на апеляційне оскарження та внесення касаційного подання, якщо його не було оскаржено чи на нього не було внесено подання.

            У разі надходження апеляційної скарги чи внесення касаційного подання вирок, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційною інстанцією.

            У тих випадках, коли оскаржено або внесено подання тільки на частину вироку або коли засуджено декількох підсудних, а вирок оскаржено чи внесено подання щодо одного з них, вирок в інших частинах або щодо інших засуджених осіб законної сили не набирає до моменту винесення апеляційною інстанцією ухвали.

            Виправдувальний вирок і вирок, який звільняє підсудного від покарання, виконуються негайно після проголошення вироку. Якщо підсудний перебуває під вартою, суд звільняє його з-під варти в залі судового засідання.

            До набрання вироком законної сили засуджений, який перебуває під вартою, не може бути переведений в місця позбавлення волі, які знаходяться в іншій місцевості.

            Після набрання законної сили вирок набуває властивостей виключності і обов'язковості. Виключність вироку означає неможливість повторного розгляду справи тієї самої особи і за тим самим обвинуваченням, за яким вона вже була засуджена чи виправдана, до скасування цього вироку в порядку, передбаченому законом. Вирок є обов'язковим для всіх фізичних і юридичних осіб і підлягає виконанню на всій території України. Вирок, який набрав законної сили, є обов'язковим і для суду, який розглядає справу про цивільно-правові наслідки дій особи, щодо якої постановлено вирок, у питаннях, чи мали місце ці дії та чи вчинені вони даною особою (ст. 31 ЦПК України).

            Вирок, що набрав законної сили, звертається до виконання судом, який постановив вирок, не пізніше як через три доби з дня набрання ним законної сили або повернення справи з апеляційної або касаційної інстанції (ч. 1 ст. 401 КПК).

            Суд направляє копію вироку і копію апеляційної чи касаційної ухвали, якщо вирок було змінено, а також розпорядження про виконання вироку, підписане головуючим або головою суду і секретарем і скріплене гербовою печаткою суду.

            Розпорядження про виконання вироку разом з іншими документами направляється:

- при засудженні до позбавлення волі, якщо засуджений тримається під вартою, – адміністрації місця досудового ув'язнення, а якщо він перебуває на волі – органу внутрішніх справ за місцем проживання засудженого;

- при засудженні до громадських або виправних робіт – інспекції виправних робіт за місцем роботи засудженого, а при засудженні до виправних робіт у місцях, які визначаються органами, що відають застосуванням таких робіт, – інспекції виправних робіт за місцем проживання засудженого;

- при звільненні від відбування покарання з випробуванням – органу внутрішніх справ за місцем проживання засудженого, а якщо засуджений є неповнолітнім, ще й службі у справах неповнолітніх за місцем проживання неповнолітнього для здійснення контролю за поведінкою засудженого;

- у разі позбавлення права займати певні посади або займатися певною діяльністю – адміністрації підприємства, установи, організації за місцем роботи засудженого для виконання, а також органу внутрішніх справ за місцем проживання засудженого – для здійснення контролю за виконанням цього покарання;

            Про виконання вироку органи, які приводять вироки до виконання, повинні негайно повідомити суд, який постановив вирок. Контроль за виконанням вироків, ухвал і постанов покладається на суддів, які головували в судовому засіданні, і на голову суду.

Інструкцією з діловодства в загальному місцевому суді, затвердженої Наказом державної судової адміністрації України від 27.06.2006  N 68 передбачено, що після  набрання  вироком  суду  законної  сили  копія вироку з супровідним листом, підписаним суддею та зареєстрованим в апараті суду,  надсилається  за  належністю  відповідно  до  вимог Кримінально-процесуального  кодексу  України  та в строки, установлені ним.

            Якщо за  справою  декілька  засуджених  і  щодо деяких із них подано апеляційні скарги чи подання,  вирок  суду  звертається  до виконання  стосовно  всіх засуджених не пізніше ніж через три доби після повернення справи з апеляційної інстанції. Вирок,  що  набрав  законної  сили,  звертається   до виконання  судом,  який його постановив,  не пізніше ніж через три доби з дня набрання ним законної  сили  або  повернення  справи  з
апеляційної   чи   касаційної   інстанцій.  

            Якщо на   підставі   рішення   апеляційного  суду  засуджений підлягає звільненню з-під варти,  суд звільняє його з-під варти  в залі  судового  засідання.  У  разі  відсутності засудженого копія вироку надсилається протягом доби адміністрації місця попереднього
ув'язнення   для   виконання.   Адміністрація  місця  попереднього ув'язнення зобов'язана протягом доби з дня одержання копії рішення повідомити  суд  першої інстанції про звільнення ув'язненого з-під варти.

            Стосовно особи, яка засуджена до позбавлення волі або арешту,  та  не  перебуває під вартою,  органу внутрішніх справ за місцем проживання засудженого надсилаються дві копії вироку, копії апеляційної,   касаційної  ухвал  і  розпорядження  про  виконання
вироку,  що набрав законної сили. 
Розпорядження  про виконання вироку, що набрав законної сили, підписується головуючим у суді першої інстанції та працівником апарату суду.

            В першому півріччі 2012 р. Жмеринським міськрайонним судом були винесені та набули законної сили 83 вироки, за якими засудженим були призначені покарання у виді позбавлення волі на певний строк, арешту, штрафу, громадських робіт, виправних робіт, а також додаткові покарання у виді конфіскації майна та позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю.

            Звернення до виконання вироків здійснює секретар канцелярії суду з кримінальних справ. Всі вироки звертаються до виконання в межах строків, передбачених законом. У першому півріччі 2012 р. Жмеринським міськрайонним судом було звернено до виконання  призначені судом покарання у виді позбавлення волі щодо 40 осіб та у виді арешту – щодо 5 осіб.

            При зверненні до виконання вироку щодо особи, засудженої  до  позбавлення  волі  або  арешту,  яка перебуває під вартою,  дві копії вироку,  копії апеляційної,  касаційної ухвал і розпорядження  про  виконання  вироку,  що  набрав  законної сили, надсилаються адміністрації місця попереднього ув'язнення.

            Вироком Жмеринського міськрайонного суду одна особа була була засуджена до виправних робіт. При зверненні до виконання такого вироку копії його надсилаються:

     а) до  кримінально-виконавчої  інспекції  за  місцем   роботи засудженого   -   для   виконання   (дві   копії  вироку  разом  з розпорядженням про виконання вироку,  що набрав законної  сили,  і підпискою засудженого про явку в кримінально-виконавчу інспекцію);

     б) органу внутрішніх справ за місцем проживання засудженого - для проведення індивідуально-профілактичної роботи.

            Щодо особи,  засудженої до громадських робіт,  копії вироку надсилаються:

     а) до  кримінально-виконавчої  інспекції за місцем проживання засудженого  -  для  виконання   (дві   копії   вироку   разом   з розпорядженням  про виконання вироку,  що набрав законної сили,  і підпискою   засудженого   про   явку   до   кримінально-виконавчої
інспекції);

     б) органу внутрішніх справ за місцем проживання засудженого - для проведення індивідуально-профілактичної роботи.

            У першому півріччі 2012 р. було звернено до виконання покарання у виді громадських робіт щодо 11 осіб.

            У  разі  призначення  судом  покарання (основного чи додаткового) у вигляді позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю копії вироку надсилаються:

     а) до кримінально-виконавчої інспекції за місцем роботи - для виконання  (дві  копії вироку разом з розпорядженням про виконання вироку,  що набрав законної сили, і підпискою засудженого про явку до кримінально-виконавчої інспекції);

     б) органу внутрішніх справ за місцем проживання засудженого - для проведення індивідуально-профілактичної роботи.

            Потрібно зазначити, що в першому півріччі 2012 р. таке покарання було звернено до виконання лише  в шести випадках і тільки як додаткове покарання.

                 Якщо покарання у вигляді  позбавлення  права  обіймати  певні посади  або  займатися  певною  діяльністю призначено як додаткове покарання до арешту,  обмеження волі,  тримання в  дисциплінарному батальйоні   або  позбавлення  волі  на  певний  строк,  виконання покарання   покладається   на   адміністрацію   арештного    дому, кримінально-виконавчої   установи,   командування  дисциплінарного батальйону,  військової частини чи начальника гарнізону. Тому в ці органи  разом  з  розпорядженням  про виконання вироку,  що набрав законної сили,  надсилається додаткова  копія  вироку,  яка  після
відбуття    засудженим    основного    покарання    або   в   разі умовно-дострокового звільнення чи заміни  покарання  більш  м'яким надсилається   в   кримінально-виконавчу   інспекцію   за   місцем проживання засудженого або  військову  частину  за  місцем  проходження служби засудженим.

            Якщо  особі   призначено   покарання   (основне   чи додаткове) у вигляді сплати штрафу,  засудженому надсилається лист з роз'ясненням обов'язку сплатити штраф  у  місячний  строк  після набрання  вироком  законної  сили,  про  що  повідомити суд шляхом представлення документа про сплату  штрафу.  Якщо  в  установлений строк  штраф  не  сплачено,  протягом  трьох  діб з дня закінчення строку для добровільної сплати штрафу оформляється та надсилається до  органу  державної виконавчої служби за місцезнаходженням майна засудженого виконавчий лист про примусове стягнення штрафу.

            Повернутий до суду виконавчий лист з  постановою  про неможливість виконання (стягнення штрафу) повторно звертається судом до виконання з роз'ясненням  засудженому умов щодо  зняття судимості.

            Таке покарання як штраф у звітному періоді було застосовано щодо 25 осіб і при цьому у всіх, без виключення випадках, було добровільно виконане засудженими. Тому проаналізувати звернення до виконання вироків в частині стягнення штрафу не доводиться можливим.

            Щодо 50 осіб в першому півріччі 2012 р. було застосовано звільнення від відбування покарання з випробуванням. В такому випадку суд надсилає  кримінально-виконавчій інспекції за місцем проживання засудженого дві копії вироку, копії ухвал  апеляційної  і  касаційної  інстанцій,  розпорядження про виконання вироку,  що набрав законної сили, і підписку засудженого  про  явку до кримінально-виконавчої інспекції;    щодо неповнолітнього-кримінально-виконавчій інспекції для виконання,  
службі  у справах дітей для здійснення контролю за його поведінкою і відповідному органу внутрішніх справ, а щодо військовослужбовців  -   командирам  військових  частин,  які  здійснюють  контроль  за поведінкою  таких  засуджених.

            Якщо провадження в кримінальній справі судом закрито (у зв'язку з відсутністю події чи складу злочину,  унаслідок зміни обстановки,  у  зв'язку   з   дійовим   каяттям,   з примиренням обвинуваченого,  підсудного з потерпілим, у зв'язку із закінченням
строків давності тощо),  копія постанови про закриття кримінальної справи   протягом   трьох  діб  після  її  винесення  надсилається прокуророві, особі, яка притягалася до відповідальності, особі, за заявою якої була порушена кримінальна справа,  а також потерпілому та цивільному позивачеві.

            В першому півріччі 2012 р. Жмеринським міськрайонним судом постанов про закриття справи було винесено та набуло законної сили  щодо 18 осіб.

Крім цього, в звітному періоді  суддями Жмеринського міськрайонного суду було винесено чотири постанови про закриття кримінальної справиу зв’язку з закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності. Після набуття законної сили на протязі трьох діб постанови були направлені прокуророві, особі, за заявою якої була порушена кримінальна справа,  а також потерпілому та цивільному позивачеві, хоча як зазначалося вище, п. 16.1.20 Інструкції з діловодства передбачає надсилати дані постанови на протязі трьох діб з дня їх винесення.

            Про застосування до підсудного примусових заходів медичного характеру  судом виноситься постанова. В звітному періоді була винесена та звернена до виконання одна постанова про застосування примусових заходів медичного характеру у вигляді лікування у психіатричній лікарні з суворим режимом нагляду щодо двох осіб. 

У разі  застосування  примусових  заходів  виховного характеру до неповнолітньої особи копії вироку надсилаються:

     а)    службі   у   справах   дітей   за   місцем   проживання неповнолітнього  - для виконання;

     б) органу   внутрішніх    справ    за    місцем    проживання неповнолітнього   -  для  проведення  індивідуально-профілактичної роботи;

     в) батькам неповнолітнього або особам, які їх замінюють;

     г) педагогічному або трудовому колективу, окремим громадянам,  якщо застосовано примусові заходи виховного характеру у вигляді передачі неповнолітнього їм під нагляд  за  їх  згодою  чи  на  їх прохання;

     ґ) призначеному судом вихователю.

            Постанов про застосування примусових заходів виховного характеру в звітному періоді було винесено дві. Копії постанов направлялися після набуття ними законної сили начальнику кримінальної міліції у справах дітей Жмеринського РВ УМВС, батькам неповнолітніх, педагогічному колективу

            По закінченні розгляду кримінальної справи суддя, у необхідних випадках, крім вироку може винести окрему постанову. Таких окремих постанов Жмеринським міськрайонним судом було винесено 27 в першому півріччі 2012 р.

            Слід зазначити, що окрема постанова суду може бути оскаржена протягом 15 діб. Відтак дана постанова набуває законної сили одночасно з вироком.

            Виконання окремої ухвали (постанови) в кримінальних справах  полягає  в направленні (рекомендованим листом з розпискою про отримання) однієї її копії органу, посадовій чи іншій особі до відома чи для виконання.

            До отримання  повідомлення  про  виконання   окремої   ухвали (постанови) її копія перебуває на контролі у відповідній справі за номенклатурою суду.  Якщо протягом місяця в  суд  не  надійде  від посадової  особи  повідомлення  про  результати  вжиття заходів до усунення порушень закону, зазначених в окремій ухвалі (постанові), працівник  апарату  суду (секретар судового засідання) за наявними відомостями про равопорушника  складає  та  передає  судді,  який виніс  окрему ухвалу (постанову),  протокол про вчинення посадовою особою  адміністративного  правопорушення,  передбаченого  статтею 185-6 Кодексу    України    про   адміністративні   правопорушення.

            З досліджених усіх окремих  постанов видно, що звернення до виконання відбувалося вчасно з дотримання строків, передбачених законодавством. Слід також відмітити, що повідомлення про результати вжитих заходів надходять до суду також у встановлені строки.

            При виконанні вироку виникає низка питань, які має вирішити суд. Такі питання розглядаються в судовому засіданні і вирішуються судом шляхом прийняття відповідних постанов.

            Всі питання, передбачені ст. 408-1 КПК, розглядаються судом за місцем виконання вироку з участю прокурора, представника органу, що відає виконанням покарання, і, як правило, засудженого. Постанов про звільнення особи від покарання у зв’язку з закінченням іспитового строку було винесено і звернено до виконання 26.

            Постанова про звільнення особи від кримінальної відповідальності у зв’язку з закінченням іспитового строку не оскаржується. Тому підлягає зверненню до виконання в загальному порядку після її винесення. Однак в разі, коли суддя помилково вкаже, що постанова може бути оскаржена на протязі 7 діб з дня винесення постанови, секретар канцелярії зможе звернути її до виконання лише по спливу 7 діб після винесення постанови. Нижче наводиться два приклади, коли аналогічні постанови були винесені в один день, проте звернені до виконання в різні дні саме з вищезазначеної причини.

            Крім цього, в звітному періоді суддями Жмеринського міськрайонного суду було винесено та набуло законної сили 6 постанов по скаргах з приводу порушення кримінальної справи, 1 постанова по скарзі з приводу відмови в порушення кримінальної справи,  2 постанови щодо розгляду подання про виїмку, 1 постанова про обрання міри запобіжного заходу у виді застави, 16 постанов з приводу розгляду подання про обшук, 4 постанови з приводу розгляду подання про проведення ревізії, 4 постанови про направлення особи на психіатричну експертизу, 19 постанов про обрання міри запобіжного заходу у виді взяття під варту, 8 постанов про продовження строку тримання під вартою та 2 постанови про заміну обраної міри запобіжного заходу.

            Згідно журналу обліку виконавчих документів, виданих судом, в звітному періоді Жмеринським міськрайонним судом було видано 127 виконавчих документів, у тому числі 107  щодо стягнення судових витрат, 11 – щодо стягнення матеріальної шкоди, 7 – щодо стягнення моральної шкоди і 2 – щодо конфіскації майна. Всі виконавчі документи направлялись судом в той же день, коли вирок чи постанова зверталися до виконання в цілому.

            Якщо  за  вироком  суду  із  засудженого,  який знаходиться в місцях позбавлення волі,  стягнено моральну та матеріальну  шкоду,  виконавчі  листи  направляються  до  відділу  державної виконавчої служби, за місцем знаходження майна засудженого. Коли сума збитків не може  бути  відшкодована за рахунок майна,  ще один виконавчий
лист  надсилається  за  місцем знаходження засудженого.

            Звернення  вироку  до виконання в частині конфіскації майна полягає  в  направленні  до  органу  державної виконавчої  служби  за  місцезнаходженням  майна таких документів: виконавчого листа встановленої форми,  копії  вироку, протоколу  накладення  арешту на майно й опису майна або протоколу про відсутність майна, яке підлягає опису, або довідки суду про їх відсутність  у  кримінальній  справі,  а  в разі потреби - і копії постанови про накладення арешту на майно.

            Якщо за судовим рішенням  необхідно  знищити  речові докази,  які  зберігаються в суді,  вони знищуються після набрання судовим  рішенням  законної   сили.   Знищення   речових   доказів проводиться  комісією  в  складі  не  менше  трьох  осіб:  судді - головуючого в  суді  першої  інстанції,  керівника  апарату  суду, секретаря судового засідання,  секретаря суду чи іншого працівника апарату суду.  Знищення оформляється актом,  у якому  зазначаються номер  справи  та  дата  судового  рішення,  дата,  місце,  спосіб знищення речових доказів (речового  доказу),  прізвища  та  посади членів   комісії.   Акт   підписується   всіма   членами  комісії, затверджується головою  суду,  чий  підпис  скріплюється  гербовою печаткою  суду,  та  долучається  до матеріалів справи.  У журналі
обліку речових доказів (додаток 46) робиться запис  про  виконання судового  рішення  в  частині  знищення  речових  доказів.

            В окремих    випадках,    коли    це   викликано   особливими властивостями речових  доказів,  вони  передаються  іншим  органам (органам   внутрішніх   справ,   охорони  здоров'я,  представникам військових частин тощо).  Разом з речовим доказом,  який  підлягає знищенню, надсилаються копія судового рішення та супровідний лист.
Копія супровідного листа  та  отриманий  після  знищення  акт  про знищення  підшивається  до  матеріалів  справи.  У  журналі обліку речових доказів робиться запис про виконання  судового  рішення  в частині знищення речового доказу.

Жмеринським міськрайонним судом в звітному періоді  було видано 30 виконавчих листів в частині знищення речових доказів. Журнал обліку речових доказів містить відомості про дату видачі виконавчого листа про дату виконання.

            Про необхідність отримати речові  докази  суд  повідомляє  їх власника (якщо речові докази перебувають у суді). У разі особистої явки власника  речового  доказу  обов'язково  встановлюється  його особа  (на  підставі  паспорта  чи іншого документа,  який містить фотографію).  У  розписці  про  отримання  речових  доказів  чітко зазначається,  на  підставі  якого документа встановлено особу,  а також указуються орган,  що видав документ,  місце  та  дата  його видачі.  Якщо  речові  докази  отримує  представник  юридичної  чи фізичної особи, крім указаних дій, необхідно вимагати пред'явлення відповідної  довіреності,  яка  долучається  до  матеріалів справи разом з розпискою про отримання речових доказів.

            Речові докази,  інші  предмети,  які  необхідно  повернути їх власнику,  зберігаються в суді до набрання вироком  законної  сили або  до  закінчення  строку  оскарження  постанови  чи  ухвали про закриття справи.  Якщо протягом шестимісячного  строку  клопотання про  повернення  речових  доказів не надходило,  працівник апарату
суду, який відповідає за збереження речових доказів, доповідає про це  судді  -  головуючому  під  час  розгляду справи в суді першої інстанції чи голові суду,  які відповідно до статті 41 Конституції   України  можуть  розглянути це питання в порядку
виконання судового рішення. Якщо за судовим рішенням необхідно повернути  речові  докази, що  перебувають  на  зберіганні  поза межами суду,  копія судового рішення разом із супровідним  листом  надсилаються  для  виконання відповідному органу,  установі,  підприємству тощо, де перебувають на зберіганні речові  докази.  Про  зазначену  дію  повідомляється власник.

            В першому півріччі 2012 р. було видано 19 виконавчих листів про повернення речових доказів.

            Всі відомості про виконання вироку чи постанови,  а також окремої постанови, вносять до відповідної графи обліково-статистичної картки на кримінальну справу, справу приватного обвинувачення. Проаналізувавши інформацію, яка внесена  до електронних обліково-статистичних карток на кримінальній справи по вироках, які були винесені Жмеринським міськрайонним судом в першому півріччі 2012 р., можна зробити висновок, що звернення до виконання вироків здійснюється загалом вчасно. Щодо п’яти справ секретарем не внесено в електронну карту відомості про виконання. Також слід зазначити, що лише щодо 14 замість 27 окремих постанов  внесенні відомості до електронної системи документообігу.

            Крім всього вищенаведеного, секретар канцелярії по кримінальних справах на протязі місяця після набуття вироком законної сили направляє до територіального управління державної судової адміністрації картку на підсудного. Перевірені електронні статистичні картки на кримінальні справи свідчать, що картки направляються своєчасно з урахованням передбачених для цього строків.

             Значення стадії виконання рішень суду в кримінальних справах визначається важливістю тих завдань, які в ній вирішуються. Вона створює необхідні передумови для безпосередньої реалізації прийнятих судом рішень, сприяє формуванню у громадян переконання у неминучості понесення покарання за вчинення злочину. Своєчасне і точне виконання вироків та постанов у кримінальних справах  сприяє виконанню завдань кримінального судочинства.

            Проаналізовані електронні обліково-статистичні картки на кримінальні справи, досліджене звернення до виконання вироків та постанов, окремих постанов, перевірені журнали свідчать, що  виконання вироків і постанов Жмеринського міськрайонного суду в першому півріччі 2012 р. здійснювалось належним чином.

 

Суддя                                                                                                           К.А.Шепель

 

Помічник судді                                                                                           Мельник А.Г.