flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

АНАЛІЗ судової практики розгляду спорів, що виникають із земельних правовідносин протягом десяти місяців 2013 року.

05 грудня 2013, 14:49

АНАЛІЗ

судової практики розгляду спорів, що виникають із земельних правовідносин протягом десяти місяців 2013 року.

Згідно плану роботи Жмеринського міськрайонного суду Вінницької області проведено узагальнення судової практики розгляду спорів, що виникають із земельних правовідносин протягом десяти місяців 2013 року.

Жмеринським міськрайонним судом спори про земельні правовідносини розглядаються в порядку ЦПК України та КАС України, в залежності від предмету та суб’єкту оскарження, з урахуванням рекомендацій Постанови Пленуму ВСУ від 16.04.2004 № 7 «Про практику застосування судами земельного законодавства при розгляді цивільних справ».

Земельні правовідносини регулюються Земельним кодексом, Цивільним Кодексом України, спеціальними законами, зокрема: Про оренду землі, Про землеустрій, Про плату за землю, тощо; а також Постановами КМУ; Наказами  КМУ, Міністерства аграрної політики України, Державного комітету України по земельних ресурсах та іншими підзаконними нормативними актами.

Звертаючись до статистичних даних, протягом десяти місяців 2013 року на розгляді в  суддів Жмеринського міськрайонного суду знаходилось 9 справ зі спорів в сфері земельних правовідносин, з них:

1 справа про визнання земельної ділянки особистою приватною власністю;

1 справа про встановлення земельного сервітуту;

1 справ про зобов’язання укласти договір оренди;

1 справа про визнання недійсною технічної документації та кадастрового номера земельної ділянки.

2 справи  про визнання права на земельну частку (пай);

3 справи про усунення перешкод в користуванні земельною ділянкою.

За результатами розгляду даної категорії справ суддями Жмеринського міськрайонного суду,  по 1 справі було винесено рішення про часткове задоволення позовних вимог; по 4 справам були винесені  ухвали про залишення позовної заяви без розгляду, в тому числі про повернення позовної заяви позивачу; по 3 справам в задоволенні позову відмовлено повністю;  по 1 справа винесена ухвала про непідсудність справи Жмеринському міськрайонному суду; по 1 справі відмовлено у відкриття провадження.

Залишок справ даної категорії, які залишились не розглянутими у 2012 році становить 11 справ, проте всі справи були розглянуті на початку 2013 року.

В більшості справ, що знаходились в провадженні суддів Жмеринського міськрайонного суду протягом десяти місяців 2013 року,  позовною вимогою є визнання недійсним державного акту на землю (земельну ділянку), чи (або) рішення, яке стало підставою для його скасування.

          Із загальної кількості справ даної категорії до апеляційного суду було оскаржено всього два рішення, з яких по одній справі позивач в апеляційному суді відмовився від апеляційної скарги, а друге рішення, винесене суддею  Жмеринського міськрайонного суду, апеляційним судом було залишено без змін.

Крім того, оскарженню підлягала одна ухвала про повернення позовної заяви для подання її до належного суду, дана ухвали суду залишена без змін.

Загалом розгляд даної категорії справ у статистичному періоді здійснювався суддями у встановлені законодавством строки та правильно, навіть не зважаючи на специфіку розгляду даної категорії справ, для правильного вирішення яких, суд призначав експертизу, для вирішення якої потрібний значний проміжок часу, а тому не зважаючи на довгий час перебування справ даної категорії в провадженні конкретного судді, загальний строк, протягом якого розглядалася справа був в межах розумних строків.

Для прикладу:

Справа до суду звернувся громадянин Ж. про зобов’язання укласти договір оренди земельної ділянки суддею Заярним А.М. відкрито провадження в справі, справа призначена до розгляду. 03.04.2013 судом під головуванням Заярного А.М. винесено рішення, яким в задоволенні позову відмовлено (рішення набрало законної сили).

Справа до суду звернувся громадянит Т. до приватного підприємства  «І» та приватного підприємства «Е» про поновлення у праві користування земельною ділянкою.  04.09.2013 суддею Сенько Л.Ю. винесено ухвалу про повернення позову для подання для належного суду (ухвала набрала законної сили).

Справа до суду звернувся Д. до Б. про визнання недійсним технічної документації та кадастрового номера земельної ділянки суддею Порощуком П.П. позивачу відмовлено у відкриття провадження в справі, так як заява підлягала розгляду в порядку КАС, а не ЦПК (ухвала набрала законної сили).

Справа до суду звернулась С. до Коростівецької сільської ради, Жмеринської районної державної адміністрації про визнання дій незаконними та зобов’язання вчинити певні дії.17.06.2013 ухвалою судді Камінським В.П. позовну заяву залишено без розгляду у зв’язку з заявою позивача про відкликання позовної заяви (ухвала набрала законної сили).

Підсумовуючи аналіз справа у сфері земельних правовідносин за звітний період, можна дійти висновку, що судді не допускали до провадження справ які б не відповідали вимогам статей 119, 120 ЦПК, 106 КАС України, не допускали випадків прийняття заяв з порушенням підсудності, без сплати судового збору, тощо.  При розгляді  справ даної категорії  судді правильно вирішували справи, задовольняючи чи відмовляючи в позові повно з’ясовували обставини справи з дотриманням усіх права та урахуванням обов’язків сторін, перевіряли обґрунтованість їх доводів та заперечень, давали належну оцінку зібраним доказам.   

Суддя                                                                                         А.М. Заярний

Помічник  судді                                                                        О.Л. Ведишко