flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У З А Г А Л Ь Н Е Н Н Я про стан роботи консультанта суду з питань кадрової роботи Шпиль А.В. в частині проведення щорічної оцінки виконання державними службовцями покладених на них обов'язків і завдань.

05 грудня 2013, 15:10

У З А Г А Л Ь Н Е Н Н Я

про стан роботи консультанта суду з питань кадрової роботи Шпиль А.В. в частині проведення щорічної оцінки  виконання державними службовцями покладених на них обов'язків і завдань.

 

            Відповідно до плану роботи Жмеринського міськрайонного суду на перше півріччя 2013 року мною, керівником апарату суду Насоненко Т.А. перевірено стан роботи консультанта суду з питань кадрової роботи Шпиль А.В. в частині проведення щорічної оцінки  виконання державними службовцями покладених на них обов'язків і завдань.

            Щорічна оцінка проводиться з метою поліпшення добору й розстановки кадрів, розвитку ініціативи і творчої активності державних службовців, визначення їх потенціалу, потреб у підвищенні кваліфікації та особистому розвитку; планування кар'єри, вдосконалення процесу планування та організації діяльності як державного службовця, так і державного органу в цілому, виявленні організаційних проблем та оперативного реагування на них, аналізу виконання посадових інструкцій.

            Щорічна оцінка виконання державними службовцями покладених на них завдань та обов'язків проводиться в період між атестаціями безпосередніми керівниками (керівниками структурних підрозділів) у січні-лютому місяці за підсумками минулого року.

            Так, відповідно до наказу керівника апарату суду № 6 о/д від 29.01.13р. затверджено  список

державних службовців, які підлягають щорічній оцінці у 2012 році.   

            Тим же наказом, консультанту суду з кадрової роботи Шпиль А.В. доручено: у тижневий термін забезпечити працівників апарату суду формою бланку щорічної оцінки виконання державними службовцями посадових обов’язків і завдань та надати списки державних службовців, посади яких не зазнали змін упродовж 2012 року;  забезпечити проведення щорічної оцінки до 10 лютого 2013 року; результати щорічної оцінки виконання державними службовцями покладених на них завдань і обов’язків (заповнені форми бланка щорічної оцінки) до 15 лютого 2013 року долучити до особових справ державних службовців; про результати щорічної оцінки виконання державними службовцями покладених на них завдань і обов’язків  до 01 березня 2013 року подати до Територіального управління державної судової адміністрації України в Вінницькій області за установленою формою .

            На оперативні нараді навчання працівників апарату суду 06.02.13 року консультант суду з кадрової роботи Шпиль А.В. ознайомила державних службовців з Порядком проведення щорічної оцінки виконання державними службовцями покладених на них обов'язків і завдань, затвердженого наказом керівника апарату суду № 2 о/д від 30 січня 2012 року та надала бланки щорічної оцінки.

            Терміном до 10 лютого 2013 року було здійснено процедуру проведення щорічної оцінки державних службовців за наступними етапами: підготовчий період, оцінювання, співбесіду та підписання результатів обговорення щорічної оцінки виконання державними службовцями покладених на них обов’язків і завдань за підсумками роботи у 2012 році.    У ході підготовчого періоду до проведення щорічної оцінки попередньо готувалися як державний службовець, так і його безпосередній керівник. У цей період аналізувалося виконання завдань та обов’язків, визначених у посадових інструкціях, Положенні про апарат Жмеринського міськрайонного суду, Положенні «Про службу судових розпорядників», наданих окремих дорученнях у звітний період; також безпосереднім керівником встановлювалась дата проведення співбесіди.

            Оцінювання здійснювалось державними службовцями через самооцінювання та оцінювання безпосереднім керівником, результати якого заносилися до Форми бланка щорічної оцінки. При цьому розділи 1, 2, 3 Форми бланка щорічної оцінки заповнювались державним службовцем, а потім передавались безпосередньому керівнику у дводенний термін.

            Під час самооцінювання державний службовець висловлював свою точку зору і визначав існуючі проблеми, а також встановлював для себе конкретну мету в удосконаленні свого професіоналізму.

            Заповнену Форму бланка щорічної оцінки з підсумковою оцінкою (низька, задовільна, добра, висока – залежно від результатів роботи і виявлених здібностей) безпосередній керівник передавав  у триденний термін державному службовцю для ознайомлення з оцінкою.

    Після оцінювання державних службовців проводилася співбесіда безпосереднім керівником з державним службовцем на якій обговорювались результати оцінки роботи державного службовця за минулий рік та досягалась домовленість на наступний рік щодо виконання завдань, визначали чи існує  необхідність підвищення кваліфікації, в кінці співбесіди відбувалось підписання результатів.

            У ході співбесіди, обговорювалась результативність у контексті посадових обов’язків та запланованих завдань, успіхи і причини невдач, заходи щодо подолання перешкод, які виникали у роботі, прагнення і потреби розвитку, плани на майбутній період.

            Співбесіда закінчилась підписанням безпосереднім керівником і державним службовцем Форми бланка щорічної оцінки.

            У разі незгоди з оцінкою керівника державний службовець  мав право у десятиденний термін звернутися із заявою до керівника вищого рівня, висловивши зауваження та обґрунтувавши їх. Таких не виявилось.

            Затвердження керівником вищого рівня результатів щорічної оцінки здійснювалось після ознайомлення з результатами оцінювання.

            Зазначені результати щорічної будуть оцінки враховані при атестації державного службовця, а також при розгляді питань просування по службі, присвоєння чергового рангу, встановлення передбачених законодавством надбавок, премій або зміни їх розмірів, при вирішенні питання щодо продовження терміну перебування на державній службі, формування кадрового резерву та інших питань проходження державної служби.

            Заключний етап. Повноту заповнення Форми бланка щорічної оцінки перевіряла консультант з кадрової роботи .

            Так, із  28 фактично працюючих державних службовців щорічній оцінці підлягало 18 працівників. 9 працівників апарату суду були призначені у звітному періоді, одна працівник - вагітна.

            Результати щорічної оцінки показали, що переважна більшість державних службовців добросовісно виконує свої службові обов'язки, зокрема: 7 державним службовцям дана найвища оцінка виконання ними своїх функціональних завдань, тобто державний службовець перевищив очікувані результати, виявив ґрунтовні знання і навички. 

            Робота 10 державних службовців оцінена критерієм "добре" - державний  службовець  досяг  результатів  володіння навичками й уміннями,  унеможливив необхідне втручання керівника в результати роботи, спрямував зусилля пошук рішень.

            Один державний службовець отримав оцінку – задовільно, він досяг  певних  результатів, володіє певним обсягом навичок, необхідних для виконання посадових обов'язків, однак повинен спрямовувати свою діяльність на ті складові, які  примушують  керівника  часом  вносити  корективи в результати роботи.

            Разом з тим, проведення щорічної оцінки показало, що не всі державні службовці протягом минулого року належно виконували свої службові обов'язки та завдання і проявляли необхідну ініціативу.

            Згідно з результатами щорічного оцінювання 4-ом державним службовцям рекомендовано підвищити ділову кваліфікацію. Одного державного службовця рекомендовано включити до кадрового резерву на заміщення посади керівника апарату суду.

            Усі заповнені Форми бланків щорічної оцінки перевірені консультантом з кадрової роботи Шпиль А.В долучені до особових справ державних службовців апарату суду.

            Інформацію про результати проведення щорічної оцінки виконання державними службовцями покладених на них обов’язків і завдань в Жмеринському міськрайонному суді Вінницької області за підсумками роботи у 2012 році  подано Територіальному управлінню Державної судової адміністрації України в Вінницькій області у належний термін.

Загалом можна зробити висновок, що стан роботи консультанта суду з питань кадрової роботи Шпиль А.В. в частині проведення щорічної оцінки  виконання державними службовцями покладених на них обов'язків і завдань є задовільний.

            Вважаю за необхідне даний аналіз обговорити на оперативній нараді працівників суду, де зазначити,що безпосереднім керівникам, які оцінюють роботу державних службовців необхідно більш об’єктивно оцінювати роботу за критеріями визначеними Порядком проведення щорічної оцінки виконання державними службовцями покладених на них обов'язків і завдання.

 

Керівник апарату суду                                                       Тетяна Насоненко