flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Узагальнення про стан роботи в частині надсилання судом учасникам судового процесу (кримінальні провадження) текстів судових повідомлень у вигляді SMS – повідомлень за період з 01.10.2013 по 28.02.2014 року

06 березня 2014, 15:23

Узагальнення про стан роботи в частині надсилання судом учасникам

судового процесу (кримінальні провадження) текстів судових повідомлень

у вигляді SMS – повідомлень за період з 01.10.2013 по 28.02.2014 року

            Аналіз судової практики проведено на виконання листа Апеляційного суду Вінницької області №213/1-03/2014 від 21.02.2014 року та відповідно до плану роботи Жмеринського міськрайонного суду Вінницької області на перше півріччя 2014 року.

            Розвиток сучасної техногенної цивілізації, зокрема, у формі інформаційного суспільства пропонує інший варіант правосуддя – електронний, тобто на базі інформаційних технологій, що містить нині автоматизацію певних судових процедур та спрощення інформування зацікавлених осіб через Інтернет, засоби мобільного зв’язку тощо.

            Таким чином в юриспруденції з’явились нове поняття – електронний суд. І головне, що введення цих понять в юриспруденції немає абстрактного характеру, а насамперед є результатом фактичного використання новітніх технологій і їх законодавчого закріплення в галузі судочинства.

       Так, відповідно до частини першої статті 135 Кримінального процесуального кодексу України, частини шостої статті 74 Цивільного процесуального кодексу України, частини п’ятої статті 147 Закону України "Про судоустрій і статус судів" з метою забезпечення своєчасного інформування учасників судового процесу (кримінального провадження) про час і місце розгляду справи та на виконання вимог наказу ДСА України від 20 вересня 2013 року № 119 «Про реалізацію проекту щодо надсилання судами SMS-повідомлень учасникам судового процесу (кримінального провадження) у місцевих та апеляційних загальних судах» з 01 жовтня 2013 року запроваджено порядок надсилання судами учасникам судового процесу (кримінального провадження) текстів судових повісток у вигляді SMS-повідомлень.

            Текст судової повістки може бути надісланий судом учаснику SMS-повідомленням після подання ним до суду заявки про намір отримання судової повістки в електронному вигляді за допомогою SMS-повідомлення. Така заявка оформляється безпосередньо в суді або шляхом роздруковування та заповнення у часником форми, яка розміщена на офіційному веб-порталі судової влади України. Технічна можливість надсилання SMS-повісток на сьогодні реалізована в усіх місцевих та апеляційних загальних судах.

            У випадку зміни номера мобільного телефону учасника чи за наявності обставин, які перешкоджають (перешкоджатимуть) отриманню ним тексту судової повістки шляхом SMS-повідомлення, учасник повинен невідкладно подати до суду заяву про зміну порядку здійснення судового виклику.

            Водночас порядком визначено, що результат доставки SMS-повідомлення на номер мобільного телефону учасника (дата й час доставки чи причина недоставки) автоматично розміщуватиметься у відповідному електронному реєстрі автоматизованої системи документообігу, а потім у роздрукованому вигляді долучатиметься до матеріалів справи.

            До переваг нової послуги належить:

            1. Оперативність в отриманні інформації про час та місце проведення судового засідання для учасника судового процесу.

           2. Значна економія бюджетних коштів на поштову розсилку судових повісток, економія коштів на витратний матеріал (папір, конверти, марки тощо). У середньому при надсиланні судової повістки у вигляді SMS-повідомлення, її вартість зменшується приблизно у 8 разів.

            3. Зменшення ризику втрати інформації чи взагалі не доставки її до адресата.

            4. Економія робочого часу працівників суду на відправку судових повісток поштою.

            Інформація, що міститься в автоматизованій системі документообігу суду є захищеною від стороннього доступу до неї. Функціональні обов’язки, права користувачів автоматизованої системи, надання та позбавлення права доступу до неї в кожному окремому суді визначаються на підставі наказів голови суду та керівника апарату суду.

            Крім того інформація, що надсилається SMS-повідомленням (текст судової повістки), не містить персональних даних учасника процесу. Інформацію про час та місце проведення судового засідання можна дізнатися також зі списків справ, призначених до розгляду, що розміщені на інформаційних стендах суду та скориставшись відповідним функціоналом на веб-порталі «Судова влада України».

            Станом на 01 березня 2014 року Жмеринським міськрайонним судом Вінницької області, згідно інформації отриманої з автоматизованої системи документообігу суду, надіслано 118 електронних повісток (512 SMS-повідомлень).

            У період з 01 жовтня по 28 лютого 2014 року кількість електронних повісток (SMS-повідомлень) наведено в таблиці нижче:

з/п

ПІП судді

Кількість електронних повісток

Кількість SMS повідомлень

1

Вернік Володимир Михайлович

27

136

2

Камінський Валерій Петрович

19

85

3

Саландяк Ольга Ярославівна

15

68

4

Сенько Любов Юзефівна

17

61

5

Порощук Петро Петрович

15

60

6

Заярний Андрій Миколайович

14

58

7

Шепель Костянтин Анатолійович

11

44

Всього:

118

512

 

            Однак, як ми бачимо, що за проаналізований період не всі судді використовували підсистему SMS-повідомлення.

            Протягом жовтня – лютого 2014 року спостерігається постійне збільшення кількості надісланих судом учасникам судового процесу та кримінального провадження текстів судових повісток у вигляді SMS-повідомлень.

            З метою інформування населення про реалізацію проекту щодо надсилання судами SMS-повідомлень учасникам судового процесу (кримінального провадження) у місцевих та апеляційних загальних судах, в друкованих засобах масової інформації місцевої сфери розповсюдження, а саме: в газеті «Жмеринський меридіан» №40 (704) від 05.10.2013 року було опубліковане оголошення.

            На виконання рішення Ради суддів загальних судів  №19 від 13.02.2014 року на веб-сайті Жмеринського міськрайонного суду Вінницької області  веб-порталу «Судова влада України», 25.02.2014 року було розміщено інформацію щодо  надсилання учасникам судового процесу (кримінального провадження) текстів судових повісток у вигляді SМS-повідомлень.

            Виходячи з викладеного, можна зробити висновок, що ера «електронного правосуддя» в Україні – ще віддалена перспектива, однак перші кроки у створенні електронного судочинства зроблені, і сподіваємось, що невдовзі електронні новації замінять паперову рутину і суттєво полегшать звернення громадян до суду, з одного боку, та зроблять діяльність вітчизняних судів більш ефективною – з другого.

 

СУДДЯ ЖМЕРИНСЬКОГО

МІСЬКРАЙОННОГО СУДУ                                                        В.П. КАМІНСЬКИЙ

 

 

Помічник судді                                                                                        Н.В.  Гундерук