flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Узагальнення про стан роботи консультанта суду з питань кадрової роботи в частині проведення щорічної оцінки виконання державними службовцями покладених на них обов’язків і завдань за 2013 рік.

20 березня 2014, 10:40

 Узагальнення

про стан роботи консультанта суду

з питань кадрової роботи в частині проведення щорічної оцінки виконання державними службовцями покладених на них обов’язків і завдань за 2013 рік.

 

Відповідно до плану роботи Жмеринського міськрайонного суду Вінницької області на перше півріччя 2014 року мною, керівником апарату суду Насоненко Т.А., проведено узагальнення про стан роботи консультанта суду з питань кадрової роботи Шпиль А.В. в частині проведення щорічної оцінки виконання державними службовцями покладених на них обов’язків і завдань за 2013 рік.

Щорічна оцінка державних службовців за 2013 рік проводилась відповідно до «Порядку проведення щорічної оцінки виконання державними службовцями покладених на них завдань і обов’язків у Жмеринському міськрайонному суді Вінницької області».

Щорічна оцінка виконання працівниками апарату суду покладених на них завдань і обов’язків проводилась за підсумками роботи за календарний рік у лютому місяці 2014 року, безпосередньо в.о. голови суду, суддями, керівником апарату суду та заступником керівника апарату суду.

Щорічному оцінюванню не підлягали такі категорії державних службовців:

-          вагітні жінки та жінки, що перебувають у відпустці для догляду за дитиною – 7 осіб;

-          працівники, які призначені на посаду у звітному періоді - 6.

Щорічна оцінка є одним з важливих компонентів управління персоналом, сприяє поліпшенню добору і розстановки кадрів, розвитку ініціативи і творчої активності державних службовців, визначенню їх потенціалу, потреб у підвищенні кваліфікації та особистому розвитку; плануванню кар’єри, вдосконаленню процесу планування та організації діяльності  державного службовця,  виявленню організаційних проблем та оперативному реагуванню на них, аналізу посадових інструкцій.

Оцінювання виконання державними службовцями покладених на них завдань і обов’язків є процедурою перевірки діяльності державних службовців відповідно до посадових інструкцій, положень про структурні підрозділи, наданих окремих доручень, що здійснюється безпосереднім керівником шляхом спостереження та контролю.

Результати щорічного оцінювання керівника апарату суду та його заступника затверджувалися начальником ТУ ДСА України в Вінницькій області.

Безпосередній керівник оцінював виконання державним службовцем посадової інструкції, окремих доручень та завдань, перевіряв своєчасність, якість, результативність їх виконання, з’ясовував причини продовження термінів виконання завдань тощо. Оцінка є обґрунтованою та базувалась на конкретних прикладах.

Безпосередні керівники відмітили позитивні показники роботи державного службовця, рівень знань, вмінь, професійні та ділові якості державного службовця, які він використав під час виконання службових обов’язків, тобто його сильні сторони. Одночасно у своїх коментарях безпосередні керівники недвозначно вказували на недоліки в роботі державного службовця та шляхи їх подолання.

Організаційне забезпечення проведення щорічної оцінки виконання державними службовцями завдань і обов’язків покладено на консультанта з кадрової роботи суду Шпиль А.В..

Так, відповідно до наказу керівника апарату суду № 3 о/д від 04.02.2014 року затверджено  список державних службовців, які підлягають щорічній оцінці у 2014 році.

            Тим же наказом, консультанту суду з кадрової роботи Шпиль А.В. було доручено: у тижневий термін забезпечити працівників апарату суду формою бланку щорічної оцінки виконання державними службовцями посадових обов’язків і завдань та надати списки державних службовців, посади яких не зазнали змін упродовж 2013 року;  забезпечити проведення щорічної оцінки до 21 лютого 2014 року; результати щорічної оцінки виконання державними службовцями покладених на них завдань і обов’язків (заповнені форми бланка щорічної оцінки) до 27 лютого 2014 року долучити до особових справ державних службовців; про результати щорічної оцінки виконання державними службовцями покладених на них завдань і обов’язків  до 03 березня 2014 року подати до Територіального управління державної судової адміністрації України в Вінницькій області за установленою формою.

04.02.2014 року консультант суду з кадрової роботи Шпиль А.В. ознайомила державних службовців з Порядком проведення щорічної оцінки виконання державними службовцями покладених на них обов'язків і завдань, затвердженого наказом керівника апарату суду № 2 о/д від 30 січня 2012 року та надала бланки щорічної оцінки.

Терміном до 21 лютого 2014 року здійснено процедуру проведення щорічної оцінки державних службовців за наступними етапами: підготовчий період, оцінювання, співбесіда та підписання результатів обговорення щорічної оцінки виконання державними службовцями покладених на них обов’язків і завдань за підсумками роботи у 2013 році.

У ході підготовчого періоду до проведення щорічної оцінки попередньо готувалися як державні службовці, так і їх безпосередні керівники. У цей період проаналізовано виконання завдань та обов’язків, визначених у посадових інструкціях, Положенні про апарат Жмеринського міськрайонного суду, Положенні «Про службу судових розпорядників», надані окремі доручення у звітний період; також безпосереднім керівником встановлювалась дата проведення співбесіди.

            Оцінювання здійснювалось державними службовцями через самооцінювання та оцінювання безпосереднім керівником, результати якого заносилися до Форми бланка щорічної оцінки. При цьому розділи 1, 2, 3 Форми бланка щорічної оцінки заповнювались державним службовцем, а потім передавались безпосередньому керівнику у дводенний термін.

            Під час самооцінювання державний службовець висловлював свою точку зору і визначав існуючі проблеми, а також встановлював для себе конкретну мету в удосконаленні свого професіоналізму.

            Заповнену Форму бланка щорічної оцінки з підсумковою оцінкою (низька, задовільна, добра, висока – залежно від результатів роботи і виявлених здібностей) безпосередній керівник передавав  у триденний термін державному службовцю для ознайомлення з оцінкою.

Після оцінювання державних службовців проводилася співбесіда безпосереднього керівника з державним службовцем на якій обговорювались результати оцінки роботи державного службовця за минулий рік та досяглась домовленість на наступний рік щодо виконання завдань, визначали чи існує необхідність підвищення кваліфікації, в кінці співбесіди відбувалось підписання результатів.

У ході співбесіди, обговорювалась результативність у контексті посадових обов’язків та запланованих завдань, успіхи і причини невдач, заходи щодо подолання перешкод, які виникали у роботі, прагнення і потреби розвитку, плани на майбутній період.

            Співбесіда закінчувалась підписанням безпосереднім керівником і державним службовцем Форми бланка щорічної оцінки.

            Усі державні службовці погодились з щорічною оцінкою виставленою керівником, зауважень не виявили.

            Затвердження керівником вищого рівня результатів щорічної оцінки здійснювалось після ознайомлення з результатами оцінювання.

            Зазначені результати щорічної оцінки будуть враховані при атестації державного службовця, а також при розгляді питань просування по службі, присвоєння чергового рангу, встановлення передбачених законодавством надбавок, премій або зміни їх розмірів, при вирішенні питання щодо продовження терміну перебування на державній службі, формування кадрового резерву та інших питань проходження державної служби.

            Заключним етапом була перевірка консультантом суду з кадрової роботи повноти заповнення Форми бланка щорічної оцінки.

Щорічне оцінювання проходили 16 працівників Жмеринського міськрайонного суду.

            Результати щорічної оцінки показали, що переважна більшість державних службовців добросовісно виконує свої службові обов'язки, зокрема: 4 державним службовцям дана найвища оцінка виконання ними своїх функціональних завдань, тобто державний службовець перевищив очікувані результати, виявив ґрунтовні знання і навички. 

            Робота 10 державних службовців оцінена критерієм "добре" – державний службовець досяг результатів володіння навичками й уміннями, унеможливив необхідне втручання керівника в результати роботи, спрямував зусилля пошук рішень.

            Двоє державних службовців отримали оцінку – задовільно, вони досягли певних результатів, володіють певним обсягом навичок, необхідних для виконання посадових обов'язків, однак повинні спрямовувати свою діяльність на ті складові, які примушують керівника часом вносити корективи в результати роботи.

Разом з тим, проведення щорічної оцінки показало, що не всі державні службовці протягом минулого року належно виконували свої службові обов'язки та завдання і проявляли необхідну ініціативу.

Згідно з результатами щорічного оцінювання трьом державним службовцям рекомендовано пройти навчання на курсах підвищення кваліфікації та підготовку працівників апаратів судів у Національній школі суддів України.

            Усі заповнені Форми бланків щорічної оцінки перевірені консультантом з кадрової роботи Шпиль А.В. і долучені до особових справ державних службовців апарату суду.

            Інформацію про результати проведення щорічної оцінки виконання державними службовцями покладених на них обов’язків і завдань в Жмеринському міськрайонному суді Вінницької області за підсумками роботи у 2013 році подано Територіальному управлінню Державної судової адміністрації України в Вінницькій області у належний термін.

Загалом можна зробити висновок, що стан роботи консультанта суду з питань кадрової роботи Шпиль А.В. в частині проведення щорічної оцінки виконання державними службовцями покладених на них обов'язків і завдань, є задовільний.

            Вважаю за необхідне даний аналіз обговорити на оперативній нараді працівників суду, де зазначити, що безпосереднім керівникам, які оцінюють роботу державних службовців необхідно більш об’єктивно оцінювати роботу за критеріями визначеними Порядком проведення щорічної оцінки виконання державними службовцями покладених на них обов'язків і завдання.

 

 

 

Керівник апарату

Жмеринського міськрайонного суду                                                          Т.А. Насоненко