flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

15 грудня – День працівників суду

19 грудня 2011, 16:00
Указом Президента від 08.12.2000 № 1318/2000 15 грудня в Україні встановлено щорічнепрофесійне свято - День працівників суду.
Дієва система правосуддя є необхідною основою правової держави. Незалежність судової влади життєво необхідна для всього українського суспільства і кожного окремого громадянина нашої держави як інструмент захисту загальнолюдських цінностей - свободи людини, її життя, честі та гідності.
У нашому місті та Жмеринському районі з квітня 2004 року вирішенням питань верховенства права займається Жмеринський міськрайонний суд. 
Незаперечними принципами роботи працівників суду, були і є висока відповідальність за результати своєї діяльності, за торжество закону, а професійна майстерність і особисті якості – об’єктивність і принциповість - завжди служили основою для виконання службового обов’язку.
Судити, тобто розглядати і перевіряти достовірність наданих сторонами доказів та давати їм оцінку, викладаючи її у своєму рішенні, уповноважені у нашому суді сьогодні 7 професійних судів. 
 Допомагає їм у цій доволі нелегкій місії апарат суду: секретарі канцелярій суду, помічники суддів, секретарі судових засідань, консультанти, судові розпорядники, діловоди, становлять один, добре сформований колектив. Перед кожним з них стоїть завдання бути високим професіоналом: чесним, сумлінним і принциповим. Саме від діяльності судової системи, значною мірою, залежить ефективне функціонування всього державного механізму. 
Своє професійне свято працівники Жмеринського міськрайонного суду зустрічатимуть з досить вагомими здобутками. Відрадно, що у ставленні суспільства до судової гілки влади відбуваються суттєві позитивні зміни. І головна з них – зростання довіри людей до судової системи. Незаперечні аргументи є найкращим тому доказом.
По-перше це тенденція до постійного збільшення кількості звернень громадян до судів. Так, станом на 1 грудня 2011 року, в провадженні міськрайонного суду перебувають 15253 справ, що є свідченням утвердження в суспільстві думки про те, що суд - це найефективніший спосіб захисту Права.
По-друге, незначна питома вага оскаржуваних судових рішень судів, що становить лише 12,4%.
По-третє, незважаючи на значне навантаження та складні умови, в яких працюють судді, ними забезпечується якісний розгляд переважної більшості справ у розумні строки.
Отже, українське суспільство дедалі більше усвідомлює надзвичайну важливість суду. І навіть збільшення останнім часом звернень громадян до суду свідчить про те, що зростає правова культура людей, а також їх віра у те, що суд ухвалить справедливе рішення. 
Високий фаховий рівень суддів, відданість своїй професії, принциповість і чесність сприяють розбудові демократичного громадянського суспільства в Україні, реалізації верховенства права на теренах нашого краю.
Зразки самовідданої, творчої праці постійно показують судді Камінський В.П., Сенько Л.Ю., Шепель К.А.; Верьовочніков В.М. наполегливо йдуть до утвердження як професійного судді - молоді судді Заярний А.М., Порощук П.П.
Організаційне забезпечення роботи суду здійснює його апарат, який очолює керівник апарату Насоненко Т.А. Серед працівників апарату суду на слова подяки заслуговують заступник керівника апарату Скорковський П.Е., помічники суддів Гундерук Н.В., Жаглюк Я.М., Попеско Л.М., Смірнов С.М., Мельник А.Г., старший секретар суду Смірнова Є.А., секретарі суду Мельник О.С., Колеснік О.В., головний спеціаліст з інформаційних технологій Антал П.В., секретарі судових засідань Кащенко Г.Р., Бондар С.В., Буга Р.М., Маліщук Н.А., Росовська О.Ю., старший судовий розпорядник Когут С.С., діловод Петинська Л.В. та інші.
У країні вже понад рік триває реформа судової системи, в рамках якої відбулися істотні зміни.
Так, запроваджено автоматизовану систему розподілу справ між суддями на підставі випадкового вибору (вона працює також і у нашому суді: коли заява потрапляє до суду, то комп’ютерна програма сама вибирає, хто із суддів безпосередньо розглядатиме ту чи іншу справу); запроваджено призначення суддів на основі анонімного тестування, що дає змогу уникнути корупції.
Прийнято Закон України «Про судовий збір», що визначає порядок стягування судового збору по всій території України. Він написаний у такий спосіб, що, насамперед, зберігає пільги, які існували в декреті «Про державне мито» для соціально незахищеної категорії громадян. Головним стержнем у цьому Законі є те, що всі кошти судового збору тепер використовуватимуться на зміцнення матеріальної та технічної бази судів України, а також оплату комунальних послуг.
На виконання пп.8 п.1 Прикінцевих положень Закону України «Про судоустрій і статус суддів» з 01.01.2011р. в усіх місцевих загальних судах України почала функціонувати електронна система документообігу.
           На виконання Положення про автоматизовану систему документообігу суду у Жмеринському міськрайонному судді утворено канцелярію суду у складі працівників апарату суду, функціональні обов’язки їх, як користувачів Системи та рівень доступу кожного визначені на підставі наказу керівника апарату суду, шляхом затвердження посадових інструкцій.
Основними завданнями канцелярії суду є: дотримання загальних правил ведення судового діловодства в суді та порядку роботи з документами з моменту їх надходження чи створення в суді до відправлення або передавання в архів, звернення до виконання судових рішень; здійснення роботи з документального забезпечення роботи суду; здійснення роботи щодо обліку документообігу суду; здійснення роботи з обліку звернень громадян та юридичних осіб; здійснення прийому громадян; забезпечення статистично-аналітичної роботи суду; забезпечення зберігання речових доказів.
Щоденно протягом робочого часу суду канцелярією суду забезпечується прийняття та реєстрація документів в автоматизованій системі ДЗС, що подаються до Жмеринського міськрайонного суду. Так, станом на 01.12.2011року зареєстровано 28121 реєстраційних документів і на кожний такий вхідний, у тому числі процесуальний, документ у автоматизованій системі створюється реєстраційна картка, яка містить інформацію щодо реквізитів та руху документа, а саме: дата реєстрації та вхідний номер документа, що складається з номера за порядком у відповідному році та року реєстрації, формований автоматизованою системою автоматично. Кожній судовій справі надається єдиний унікальний номер, який формується автоматизованою системою автоматично в суді першої інстанції та залишається незмінним незалежно від проходження справи в інстанціях. Структура номеру справи є такою: код суду/номер справи за порядком у поточному році/рік реєстрації. І лише після цих дій, на підставі внесеної до автоматизованої системи інформації здійснюється автоматичний розподіл судових справ. Після  чого, працівник канцелярії апарату суду, на якого покладено обов’язок передачі судової справи, передає судову справу визначеному автоматизованою системою головуючому судді. Вся подальша інформація щодо процесуальних дій та судових рішень вноситься до автоматизованої системи помічником судді або секретарем судових засідань.
 Нажаль, не всі функції програми працювали вдало з початку року, а деякі моменти в програмному забезпеченні й досі не реалізовані. Так, працівникам канцелярії та й усім працівникам апарату суду прийшлось не тільки навчитись працювати в комп'ютерній програмі «ДЗС», а й вести активну роботу по вирішенню проблемних питань, надаючи практичну допомогу розробникам Програми.
Хотілось би відзначити, що на тлі вкрай незадовільного матеріально-технічного забезпечення діяльності судів державою, особливо у сфері капітальних видатків, зокрема: капітального ремонту та придбання обладнання і предметів довгострокового користування, органами місцевого самоврядування докладено максимум зусиль та надано матеріальну допомогу в рамках програми «Про єдину комплексну правоохоронну програму Жмеринського району на 2010-2014 роки» для належного виконання функцій судової влади по відправленню правосуддя.
Так, рішенням Жмеринської районної ради від 22.11.2011року 8 сесії 6 скликання для потреб суду виділено кошти в сумі 8000 грн., які будуть використані на капітальний ремонт архівного приміщення та покрівлі даху приміщення Жмеринського міськрайсуду.
 Судова гілка влади є одним із наріжних каменів фундаменту правової держави. Сьогодні суди мають стати засобом надійного захисту прав і свобод людини, і саме тому такого важливого значення набувають морально-етичні якості кожного працівника суду.
Ми переконані, що суддівський корпус Жмеринського міськрайонного суду завжди залишатиметься вірним складеній присязі, гідно виконуватиме свої високі обов’язки в ім’я законності, справедливості, гуманізму, захисту прав і свобод людини.
Ми віримо, що зможемо забезпечити мешканцям регіону мирне, стабільне життя, захистити від негараздів та труднощів сьогодення.
Це професійне свято - чудова нагода висловити щиру вдячність усім працівникам суду за принципову та неспокійну працю, спрямовану на панування Правди та Закону.
У День працівників суду ми завдячуємо нашим наставникам – ветеранам судової системи, Кучеренку Г.Ф., Петрашеку Л.І., Шахінському П.І., Добриніній В.А. за безцінний досвід, яким вони з нами ділилися.
Переконаний, що працівники суду гідно виконуватимуть покладену на них високу місію.
Сердечно вітаю всіх працівників судів незалежної України з їх професійним святом.
Зичу міцного здоров’я, великого родинного щастя, добробуту, миру, злагоди, мудрості і вагомих успіхів на благо українського народу.
Нехай Ваші нелегкі та надзвичайно важливі зусилля на ниві служіння правосуддю принесуть Вам заслужену пошану і повагу людей.
 
              Голова Жмеринського
              міськрайонного суду,
              Заслужений юрист України                       В.І.Ковальський