flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд виніс вирок у кримінальному провадженні за державну зраду

28 квітня 2023, 20:05
         28 квітня 2023 року Жмеринський міськрайонний суд Вінницької області розглянув кримінальне провадження по обвинуваченню жителя м. Жмеринка у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 111 КК України (державна зрада, тобто діяння, умисно вчинене громадянином України на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканості, обороноздатності, державній, економічній безпеці України: перехід на бік ворога в період збройного конфлікту, надання іноземній організації або їх представникам допомоги в проведенні підривної діяльності проти України, вчинені в умовах воєнного стану).
         Обвинувачений визнав, що вчиняв дії в яких його обвинувачують, однак у вчиненому не розкаявся та пояснив, що вважає всі докази у справі підробленими, а його дії спровокувало СБУ. Вказав, що служив в збройних силах срср і давав присягу на вірність народу радянському союзу, правонаступником якого є росія. Відзначив, що присяга офіцера складається лише один раз. Зазначив, що він не проти України, але проти української влади «Англо-саксів» та проти розміщення на території України біолабораторій в т.ч. в м. Вінниці. Вважає легітимним президентом України Віктора Януковича. Висловився проти введення військ рф на територію України і вважає, що відразу слід було бомбити Лондон.
         Суд визнав винним обвинуваченого в державній зраді, який здійснив перехід на бік ворога та надав збройним силам рф та представникам інших збройних формувань, що виступають на боці рф у військовій агресії проти України, допомогу у проведенні підривної діяльності проти України шляхом надання інформації про місця розташування Жмеринської міської ради, Жмеринської районної військової адміністрації, Жмеринського районного відділу поліції, Жмеринського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки, Жмеринських шкіл №1, 2, 4, №5, школи-інтернату, закладів охорони здоров’я в м. Жмеринка, в яких проходять лікування поранені військовослужбовці Збройних сил України, місць дислокацій підрозділів Збройних сил України, об’єктів залізниці, телевізійних вишок та вишок мобільного зв’язку, розташованих на території зазначеного вище населеного пункту, надсилаючи при цьому, окрім фотографій перелічених об’єктів, для уточнення і конкретизації наданої ним інформації, географічні координати у вигляді знімків екрану монітору ПК із відкритим у браузері веб-ресурсом «Карти Google» із нанесеними позначками (геомітками) щодо точного місця розташування підрозділів та військовослужбовців Збройних сил України, а також інших об’єктів критичної та цивільної інфраструктури міста.
        Санкція ч.2 ст. 111 КК України передбачає покарання у виді позбавлення волі на строк п’ятнадцять років або довічне позбавлення волі, з конфіскацію майна. При призначенні міри покарання суд врахував, що обвинуваченому понад 65 років, а відповідно до ч.2 ст. 64 КК України довічне позбавлення волі не застосовується до осіб, що вчинили злочини у віці понад 65 років та призначив йому покарання у виді позбавлення волі на строк 15 років з конфіскацією всього майна, належного йому на праві власності.
 
P.S. Вирок набере законної сили після закінчення 30-денного строку на подання апеляційної скарги.
 
 
Пресслужба