flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбулася оперативна нарада з працівниками суду

20 січня 2012, 15:43
20 січня 2012 року в Жмеринському міськрайонному суді Вінницької області проведено оперативну нараду працівників. На нараді були присутні 31 працівник суду. На повістці дня були розглянуті питання :
-        Про визначення пріоритетних напрямків діяльності по усуненню наявних недоліків у роботі суду на 2012 рік.
Обговоривши визначення пріоритетних напрямків діяльності по усуненню наявних недоліків у роботі суду на 2012 рік, нарада відмічає, що одним із пріоритетних напрямків роботи Жмеринського міськрайонного суду у 2011р. - посилення прозорості й відкритості судової системи. Так, відповідно до графіка проведення бесід з питань правової освіти, профілактики правопорушень та негативних явищ у дитячому середовищі в загальноосвітніх школах міста Жмеринка судді суду приймали участь у міському заході та провели лекції у шкільних закладах м. Жмеринка.
В рамках всеукраїнської акції «День відкритих дверей у суді», ініційований Українською асоціацією сприяння розвитку судового адміністрування та Державною судовою адміністрацією України в суді були проведені два заходи «День відкритих дверей».
За короткий термін здійснена значна робота по впровадженню в діяльність суду вимог Закону України «Про доступ до публічної інформації»; проведена масштабна робота по технологічному удосконаленню діяльності суду.
Протягом року велика увага приділялась організаційним питанням, а  робота з кадрами була направлена на підвищення рівня ділової кваліфікації працівників суду 
Упродовж зазначеного року проводилась необхідна робота по розгляду звернень (пропозицій, заяв, скарг), як фізичних, так і юридичних осіб. Всі отримані звернення судом розглянуті у встановлений законодавством строк.
Нарада постановила :
1.      Інформацію із зазначеного питання взяти до відома.
2.      Керівнику апарату суду постійно проводити семінари-навчання з працівниками апарату суду для підвищення їх професійного рівня.
3.      Керівнику апарату суду контролювати надання належним чином і встановлені законодавством строки відповіді на звернення громадян.
4.      Контроль за виконанням постанови покласти на керівника апарату Насоненко Т.А.
 
-        Про стан розгляду судом справ усіх категорій протягом 2011 року.
Обговоривши підсумки роботи суду в 2011 році, нарада відмітила, що Жмеринським міськрайонним судом, в порівнянні з іншими судами Вінницької області, в цілому проведена належна робота, направлена на своєчасне і якісне вирішення справ, звернення до виконання судових рішень, їх виконання.
Судом протягом року розглянуто значну кількість справ та матеріалів різних категорій.
Так, в провадженні Жмеринського міськрайонного суду знаходилось в 14 914 справ усіх категорій, з них: 319 кримінальних, з яких 9 справ повернуто прокурору в порядку ч. 4 ст. 232 КПК України та одну скаргу приватного обвинувачення в порядку ст. 27 КПК України залишено без розгляду;   1586 цивільних; 8174 адміністративних справ; 4286 справ про адміністративні правопорушення та 549 інших справ та матеріалів
            Суддями Жмеринського міськрайонного суду розглянуто 14733 справи усіх категорій, з них: 287 кримінальних, 1468 цивільних, 8159   адміністративних справ, 4277 справ про адміністративні правопорушення та 542  інших справ та матеріалів.
             Протягом 2011 року постійно проводились наради голови суду з суддями суду, на яких обговорювались причини скасування, змін судових рішень, проходило ознайомлення з новим чинним законодавством України, матеріалами судової практики Верховного та апеляційного судів України, аналізувалась та узагальнювалась судова практика суддів.
    Судді суду завжди беруть участь у роботі семінарів та нарад, що організовуються та проводяться апеляційним судом Вінницької області, територіальним управлінням ДСА України в Вінницькій області.
Нарада постановила:
1.      Інформацію з даного питання взяти до відома.
2.      Звернуто увагу суддів суду, що правильне, справедливе та законне вирішення    судових справ направлене на захист прав і свобод людини і громадянина і є професійним обов’язком кожного судді;
3.      Суддям суду постійно працювати над поліпшенням роботи по розгляду справ усіх категорій, а для цього проводити ретельну досудову підготовку.
4.      При розгляді справ постійно вивчати матеріали судової практики вищих судів, роз’яснення постанов Пленуму Верховного Суду України, узагальнення та аналізи розгляду справ.
5.      Контроль за виконанням постанови покласти на голову суду Ковальського В.І.
6.      Суддям та працівникам суду належним чином працювати в автоматизованій комп’ютерній програмі «ДЗС» заповнюючи всі необхідні розділи статистичних карток.
7.      Головному спеціалісту з інформаційних технологій Анталу П.В. здійснювати максимальний контроль за роботою КП «ДЗС» та надавати практичну допомогу працівникам суду.
8.      Контроль за виконанням постанови покласти на керівника апарату Насоненко Т.А
 
-        Про залишок нерозглянутих справ та матеріалів усіх категорій станом на 01.01.2012 року.
Обговоривши залишок нерозглянутих справ та матеріалів усіх категорій станом на 01.01.2012 року нарада відмічає, що із 32справ, які є залишком нерозглянутих кримінальних справ на кінець звітного періоду, по 10 справам зупинено провадженням у зв’язку із хворобою підсудних, їх розшуком, призначенням по справах судових експертиз.
           Основними причинами по яких кримінальні справи не розглянуті суддями Жмеринськогоміськрайонного суду в 2011 році є здебільшого:  
неявка учасників процесу на судові засідання, хвороба учасників судового засідання, розшук підсудних, невиконання приводів, не доставка підсудних в судові засідання конвойною службою.
              Протягом 2011 року загальна кількість причин відкладення розгляду кримінальних справ становить 243, з них 8 – через не доставку підсудного конвойною службою; 14 – через неявку підсудного; 8 - через хворобу підсудного; 4 – через неявку захисника; 67 – через неявку свідків, потерпілих.
При відкладенні розгляду справ в зв’язку з неявкою в судові засідання свідків, потерпілих, судами виносяться постанови про їх привід; відносно неявки в судові засідання підсудних, які знаходяться на підписці про невиїзд, судами застосовується заміна виду запобіжного заходу на більш суровий, якщо встановлено, що ними було порушено умови підписки про невиїзд.
В провадженні Жмеринського міськрайонного суду протягом 2011 року знаходилось 1586 цивільних справи, з них:
 1. справи позовного провадження 1276, з яких у залишку 125справ;
 2. справ наказного провадження –201;
 3. справ окремого провадження – 109, з яких у залишку 1справа.
По 1472 цивільним справам закінчено провадження. Залишок справ на кінець звітного періоду склав 118 справ, з них: 5 справ провадження у яких зупинено.
          У провадженні суду перебувало 8174 адміністративних справ ( в тому числі залишок нерозглянутих справ на початок звітного періоду становив 313), з них у 8159 справах провадження   закінчено,( їх питома вага від кількості справ, що перебували у провадженні становить       99,8 %).        
             Справи розглядалися таких категорій:
-        щодо соціального захисту дітей війни -7532 справ;
-        щодо перерахунку пенсії - 450,
-        щодо соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи -90 справ,
-        справ щодо дорожнього руху та перевезення пасажирів -43 тощо.
            В порядку письмового провадження розглянуто 53 справи.
             Кількість справ, розглянутих із фіксуванням судового процесу технічними засобами, становить 79.   
             Залишок адміністративних справ, не розглянутих на кінець звітного періоду, становить 15 справ, більша частина яких нерозглянута через надходження їх безпосередньо перед завершенням звітного періоду
В провадженні Жмеринського міськрайонного суду у 2011 році знаходилось 4286 справ про адміністративні правопорушення: розглянуто 4157 справ, в тому числі повернуто для належного оформлення -120 справ, стосовно 4158 осіб, закрито провадженням справ стосовно 424 осіб.
         Залишок справ про адміністративні правопорушення на кінець звітного періоду склав 9 справ .
        Основною причиною не розгляду даних справ про адміністративні правопорушення, є надходження їх в кінці звітного періоду.
               Нарада постановила:
1.      Інформацію взяти до відома.
2.      Рекомендувати суддям суду проводити ретельну досудову підготовку.
3.      Рекомендувати суддям суду долучати до справ відомості про причини неявки в судові засідання сторін, їхніх представників, свідків, спеціалістів (довідки, повідомлення з правоохоронних органів, лікувальних, навчальних та інших установ, підприємств, організацій);
4.      Рекомендувати суддям суду відповідним чином реагувати на затягування розгляду цивільних справ з боку учасників процесу, винесенням постанов ухвал про їх привід в судові засідання, що могло б забезпечити підвищення оперативності розгляду справ даної категорії; посилити вимогливість до посадових осіб, правоохоронних органів уповноважених на виконання постанов суду про привід учасників судових процесів в судові засідання.
5.      Контроль за виконанням постанови покласти на голову суду Ковальського В.І.
-        Розгляд суддями справ, що виникали з договорів, які потребують нотаріального посвідчення, у 2011р.
Обговоривши питання нарада відмічає, що такі спори, що виникали з договорів, які потребують обов’язкового нотаріального посвідчення, суддями Жмеринського міськрайонного суду в 2011 році було розглянуто відносно небагато, а саме - 12 справ.
Найбільш поширений видом спорів є спори з договорів купівлі-продажу нерухомості, таких справ було – 8; дві справи по спорам, які випливали з договору дарування нерухомого майна.
Одна справа, яка стосувалась договору найму транспортного засобу за участю фізичної особи і одна справа про звернення стягнення на предмет застави.
По даній категорії справ було прийнято 3 рішення, яким позовні вимоги були задоволені повністю, 1 рішення, позовні вимоги були задоволені частково; повернуто 4 позовні заяви у зв’язку з не усуненням недоліків позовної заяви, відмовлено у відкритті провадження по 3 позовних заявах; 1 позовна заява залишена без розгляду.
          Нарада постановила:
1.      Інформацію взяти до відома.
2.      Суддям суду при розгляді справ постійно вивчати матеріали судової практики вищих судів, узагальнення та аналізи розгляду справ даної категорії.
3.      Контроль за виконанням постанови покласти на в.о. заступника голови суду Сенько Л.Ю.
 
-        Про причини скасування та зміни судових рішень протягом 2011 року.
Нарада працівників Жмеринського міськрайонного суду відмітила, що протягом 2011 року судовою палатою з кримінальних справ апеляційного суду Вінницької області в 2011 року було розглянуто 68 апеляційних скарг на вироки та постанови Жмеринського міськрайонного суду по кримінальних справах (42 - на вироки, 26 - на постанови).
З них:
- на 6 вироків по кримінальних справах, що були постановлені у 2010 році;
- на 2 постанови по кримінальних справах та поданнях, що були постановлені у 2010 році;
- на 36 вироків по кримінальних справах, що були постановлені у 2011 році;
- на 24 постанов, що були постановлені Жмеринським міськрайонним судом у 2011 році.
Судовою палатою протягом 2011 року за апеляціями прийнято такі рішення:
- скасовано 20 судових рішень (14 вироків і 6 постанов);
- змінено 7 вироків;
- залишено без змін 35 судових рішень (18 вироків і 17 постанов);
- 5 справ, повернуто до суду для виконання вимог ст.351 КПК України та ст.871, 351 КПК України;
- 1 справу повернуто до суду, оскільки судове рішення не підлягає оскарженню.
З 68 кримінальних справ переглянутих апеляційним судом Вінницької області, 35 (51,47%) судових рішень по кримінальних справах, винесених Жмеринським міськрайонним судом, залишено в силі.
В апеляційній інстанції було розглянуто 5 апеляції на постанови Жмеринського міськрайонного суду, про скасування постанов прокурора (слідчого) про порушення кримінальної справи. Дві постанови Жмеринського міськрайонного суду залишено без змін, а три скасовано.
Протягом 2011 року було змінено 7 вироків. Причинами зміни вироку є неправильність застосування закону, який регламентує призначення покарання.
У 2011 році до апеляційних судів було подано апеляції на 700 постанов Жмеринського мiськрайонного суду винесені у (листопаді – грудні) 2010 році та 1573 на постанови винесені у 2011 році. Всього у 2011 році до суду надійшло 2273 апеляції.
           Станом на 01.01.2012 року у 2011 році суду апеляційними судами:
- винесено 30 судових рішень по справам зазначеної категорії за 2010 рік (з них 22 - залишено без змін, 3 - скасовано, 1 - змінено, 4 – залишено без розгляду.).
Слід зазначити, що 97 % апеляційних скарг, які були подані у 2011 році на адміністративні справи, це справи щодо соціального захисту дітей війни та перерахунку пенсії.
Нарада постановила:
1.      Інформацію з цього питання прийняти до відома.
2.      Звернути увагу суддів суду на :
a)      поглиблене вивчення справ, матеріалів усіх категорій, що надходять до їхнього провадження з метою виявлення та усунення недоліків до моменту призначення їх до попереднього судового засідання;
b)      необхідність застосування судової практики вищестоящих судів України,практики Європейського суду під час судового розгляду справ усіх категорій;
c)      правильного застосування норм діючого матеріального та процесуального законодавства під час судового розгляду та постановлення судових рішень по справам та матеріалах усіх категорій.
3.      Вказати суддям суду на недоліки та усунення, які вони допустили під час розгляду справ та постановлення судових рішень, що призвели до скасування чи зміни судових рішень.
4.      Продовжити у 2012 році роботу над виконанням затверджених законів, спрямованих на поліпшення роботи суддів суду в частині відправлення правосуддя.
5.      Контроль за виконанням постанови покласти на голову суду Ковальського В.І.
 
-        Про судову практику розгляду справ про адміністративні правопорушення та кримінальних справ про злочини проти громадського порядку та моральності (ст. 173 КУпАП, ст.ст. 293-304 КК України), у другому півріччі 2011 року.
Обговоривши зазначене питання, нарада відмітила, що за ІІ півріччя 2011 року в провадження Жмеринського міськрайонного суду надійшло 47 справ стосовно 47 осіб про адміністративні правопорушення, передбачені ст. 173 КУпАП, з них по 29 справам накладено адміністративне стягнення у виді адміністративного арешту, по 8 справам накладено адміністративне стягнення у виді громадських робіт, по 8 справам накладено адміністративне стягнення у виді штрафу на загальну суму 470 грн., по 1 справі застосовано застереження, 1 справу повернуто для належного оформлення
Відповідно до ч.1 ст.277 КУпАП про строки розгляду справ про адміністративні правопорушення, справи про адміністративні правопорушення, передбачені ст. 173 КУпАП розглянуті протягом п’ятнадцятиденного строку з дня їх надходження до суду.
Допущення істотних недоліків у розгляді даної категорії адміністративних справ не було виявлено. Суддями суду по справах докладно і завчасно вивчаються матеріали справи.
Зазначено, що ефективність розгляду справ даної категорій пов’язана з оперативністю та організованістю роботи суддів у Жмеринському міськрайонному суді. Суддями суду дотримуються строки розгляду адміністративних справ, винесені постанови відповідають встановленим законом вимогам.
Суддями суду у ІІ півріччі 2011 року було розглянуто 3 кримінальних справи стосовно 4 осіб про злочини проти громадського порядку та моральності ( ст..ст 293-304 КК України).
По всіх трьох справах винесено вироки і осіб засуджено судом до різних термінів позбавлення волі, з них - 4 особи звільнені від відбування покарання з випробуванням упродовж визначених строків.
Судді суду при призначенні покарання винним особам загалом дотримуються загальних засад, передбачених ст.65-67 КК України: в межах, установлених у санкції статті Особливої статті КК України, що передбачає відповідальність за вчинений злочин; відповідно до положень Загальної частини КК України; з урахуванням ступеню тяжкості вчиненого злочину, особи винного, обставин, що пом’якшують та обтяжують покарання.
Нарада постановила:
1.      Інформацію з цього питання прийняти до відома.
2.      Суддям суду і надалі належним чином здійснювати правосуддя у справах про адміністративні правопорушення та кримінальних справах про злочини проти громадського порядку та моральності (ст. 173 КУпАП, ст.ст. 293-304 КК України).
3.      Суддям суду забезпечити прозорість судових рішень шляхом запровадження механізму оприлюднення судових рішень через інтернет та іншими засобами з дотриманням при цьому вимог ст. 32 Конституції України;
4.      При розгляді справ постійно вивчати матеріали судової практики вищих судів, роз’яснення постанов Пленуму Верховного Суду України, узагальнення та аналізи розгляду справ.

Контроль за виконанням постанови покласти на голову суду Ковальського В.І.