flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

31 березня 2017 року в приміщенні Жмеринського міськрайонного суду відбулась зустріч з присяжними суду

31 березня 2017, 13:16

        31 березня  2017 року в приміщені Жмеринського міськрайонного суду Вінницької області відбулась зустріч з присяжними  суду.

Метою проведення заходу було знайомство керівництва суду із присяжними, що були затверджені рішеннями Жмеринської районної ради  від 17 листопада 2016 року та Жмеринської міської ради від 23 лютого 2017 року, а також обговорення загальних засад здійснення правосуддя присяжними в Україні та безпосередньо у Жмеринському міськрайонно суді Вінницької області.

Захід відкрила  голова суду Сенько Любов Юзефівна, яка, в першу чергу, привітала присутніх присяжних із тим, що саме їм жмеринчани та жителі  району  довірили таку важливу місію: брати участь у здійсненні правосуддя від імені народу.

У своєму виступі голова суду ознайомила новопризначених присяжних із загальними засадами суду присяжних в Україні, звернула увагу на зміни в судовій системі, чинному законодавстві та на те, як це впливає безпосередньо на роботу суддів і присяжних. Особлива увага була приділена питанню внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів», відповідно до яких, певна категорія цивільних справ (з питань примусового лікування, обмеження цивільно-правової дієздатності, визнання особи безвісно відсутньою, усиновлення, примусової госпіталізації і т.п.), яка раніше розглядалась за участі народних засідателів, розглядатиметься присяжними.

Суддя Порощук  Петро Петрович розповів учасникам заходу про їхні права та обов’язки, гарантії, що визначені законом. Ознайомив присяжних із категоріями справ, які вони розглядатимуть та  процедурою відбору присяжних для розгляду цих справ. Довів до  присутніх про відповідальність, яку вони, відповідно до норм чинного законодавства, нестимуть  за неявку в судове засідання без поважних причин. А також які заходи можуть застосовуватись, згідно із законом, до  роботодавців в разі відмови звільнити присяжного від роботи на час виконання ним обов’язків зі вчинення правосуддя.

Керівник апарату   суду Насоненко Тетяна  Андріївна,  розповіла присутнім про процедуру виклику присяжних у судове засідання та виплату їм винагороди.

На завершення зустрічі голова  суду урочисто вручила присяжним посвідчення присяжного та звернулась до них, аби  при розгляді справ вони дослухалися до закону, власної совісті, а також запевнила, що її двері, як голови Жмеринського міськрайонного суду, завжди відкриті для присяжних, адже відтепер вони – колеги. Запропонувала екскурсію до  музейної  кімнати  суду, яку  провела  керівник  апарату.